Pumpaglass till Halloween

Jag trodde jag hade kommit på något originellt när jag tänkte göra pumpaglass till Halloween. Men se, det har redan en mängd amerikaner tänkt på och gjort. Recepten skiljer sig otroligt mycket åt, så jag har helt enkelt skapat min egen version. Den är inte lika tungt smaksatt med vad amerikanerna kallar pumpasmaker, som väl för oss snarare för tanken till julkryddor. I tillägg till lite mald ingefära, kanel och en aning muskot har jag vanilj och citron för att fräscha upp. Servera glassen som den är eller med något härligt crunch eller smul som det väl heter på svenska. 

Vill man göra det enkelt för sig tar man bara pepparkakor och smular, men vill man vara lite mer avancerad och framför allt servera hemgjorda grejer till den hemslungade glassen gör man ett kryddigt crunch att servera till. Jag gjorde även en inkokt (konfiterad) ingefära som bryter av fint och kompletterar smakerna för en härlig efterrätt till Halloween. Sirapen som blir då man kokar in ingefäran är mycket god att ringla över.

Vad gäller pumpasorter kan man ta nästan vilken som helst, men oftast föredras butternut eller muskat eftersom de är lite mer söta och runda i smaken.

Det finns även ett recept på glutenfria mandelsmulor gjorda på mandelmjöl som du kan söka på i rutan uppe till höger. Receptet på konfiterad ingefära publiceras i eget inlägg här bredvid.

Du behöver: 

1 liten butternutpumpa eller en bit muskatpumpa (jag tog en ekologisk) – ca 500 gram

1 1/2 dl socker, gärna finkornigt råsocker

2 dl mjölk (jag tar Valio laktosfria mjölk)

1 kanelstång

saften av 1/2 – 1 pressad citron

drygt 1 1/2 dl grädde

För kaksmulor: 

100 gram smör

drygt 2 dl vetemjöl

ca 5 msk socker, gärna finkornigt råsocker

1 – 1 1/2 tsk mald kanel

1 kryddmått mald ingefära

lite finriven muskot (jag river på rivjärn från en hel muskotnöt)

Gör så här: 

Dela pumpan på längden och gröp ur kärnhuset. Lägg halvorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och baka pumpan i ugn som du värmt till ca 150 grader. Det tar ca en timme – pumpaköttet ska vara helt mjukt. Pröva med en sticka. Under tiden kokar du upp mjölken med sockret och kanelstången, rör om och låt sjuda ett tag så att sockret löser sig innan du tar kastrullen av värmen och låter det hela stå och svalna. Tag ut pumpan och låt den svalna. Gröp ur köttet och lägg det i en mixer tillsammans med mjölkblandningen, men plocka bort kanelstången. Pressa i citronsaft och mixa det hela till en slät smet. Om du bara har en stavmixer kan det vara bra att sila pumpablandningen för att vara säker på att bli av med tråkigheter och få en jämn fin glassmet. Låt blandningen stå kallt tills det är dags att köra den i glassmaskinen.

Gör så här med kaksmulet:

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt smöret skuret i kuber och nyp ihop med fingrarna eller använd en trägaffel eller vanlig gaffel. Konsistensen ska vara så att degen går ihop men också går att smula något sånär. Jag tycker om när den är lite smörigare än vanlig smuldegssmet. Smula ut degen på en plåt som du täckt med bakplåtspapper. Grädda i ugn som du värmt till 175-200 grader i ca 20-30 minuter tills smulorna blivit gyllene och frasiga. Tag ut och låt svalna.

Montering: 

Strö ut smulor på tallrikar, dekorera även med små konfiterade ingefärskuber, lägg på glassen och ringla eventuellt ingefärssirap över. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkskitchen.com

Kommentera