Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Rabarbersorbet

IMG_3159

Den här sorbeten blir alldeles oemotståndligt krämig och fin i konsistens och smak. Förutsatt att man har en glassmaskin är den dessutom väldigt lättlagad. Jag serverar den ibland med en klick lösvispad grädde på toppen, eller lite crème fraîche alternativt yoghurt blandad med äkta vanilj och något gott socker.

Det går utmärkt att även använda sensommarrabarbern till den här, eftersom man skär rabarbern tunt och dessutom kokar den.IMG_3158

Först kokar du en kompott – du behöver:

1½ dl råsocker (om rabarbern är mycket syrlig kanske du behöver 2 dl socker)

1 dl vatten

1/2 vaniljstång, skuren på längden

1 krm mald kardemumma (jag har kardemummafrön i IMG_3156en pepparkvarn och maler så fint det går till sorbeten)

300 gram rabarber, skuren i små bitar

Gör så här:

Koka ihop sockret och vattnet till en lag så sockret löser sig, lägg i den uppskurna vaniljstångsbiten och tillsätt kardemumman. Tillsätt rabarbern. Låt koka ca 10-20 minuter beroende på hur smått du skurit rabarbern. När rabarbern är mjuk ställer du kompotten att svalna. Lyft upp vaniljstångsbitarna som du först skrapar ur IMG_3157innan du körkompotten i glassmaskin tills den stelnat och blivit ljuvligt krämig. Servera direkt med grädde eller yoghurt/crème fraîche.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_3160

Leave a Reply