En sabayonne för julen!

Sabayonnen har här fått smak av saffran och serveras med färska björnbär eller frysta som du kokat kompott på. En enkel raffinerad rätt som med sin varma lena äggcrème känns extra julig tycker jag. Klassisk zabaglione eller sabayonne görs ju på sött dessertvin typ Moscato eller Moscatel. Man kan självklart använda det men jag har experimenterat med att i stället ta rom dels för att det passar till saffran men även för att alludera till juldrinken äggnog – som du hittar recept på här på Katinkas Kitchen: http://katinkaskitchen.com/?p=18664

Du behöver för 6 personer: 

6 äggulor

6 msk socker

1 dl sött vin typ Moscato eller moscatel

1 paket saffran, stött med en liten sockerbit och blötlagd i 1/2 tsk rom

2 paket färska eller frysta björnbär

2 msk socker

Gör så här: 

Börja med att koka ihop björnbär med socker i en kastrull. Tag av värmen och ställ att svalna helt. Lägg kompotten i botten på de glas du tänker servera sabayonne i.

Vispa äggulor med socker och saffran till pösigt skum i en metall- eller glasbunke. Vispa ner rom eller vinet. Sätt bunken över vattenbad och vispa tills skummet tjocknat. Akta så det inte koagulerar för mycket och blir grynigt, upp till 70 grader är det okej, sedan blir det fara å färde för proteinet i äggulorna. Använd gärna en termometer för säkerhets skull, eller var i vart fall vaksam och ta av sabayonnen från värmen så snart den tjocknat. Servera direkt som det är eller över färska bär eller björnbärskompotten.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera