Rabarber under knäckigt täcke

En mycket enkel och snabb paj som blir ljuvligt knäckig – lika god att servera ljummen som kall.

Knäcksmeten utgår från ett gammalt hederligt recept på havreflarn. Hälld över den uppskurna rabarbern och gräddad i ugnen blir det alldeles underbart.

Från början hade jag även i mjöl och lite bakpulver, som i havreflarn, men har kommit på att det blir knäckigare och godare i min smak när jag bara tar havregryn. Dessutom blir det ju då både enklare och glutenfritt.

Om du som jag använder en större pajform ökar du bara på mängden topping till 1,5 eller till och med 2 gånger det nedan – det blir mycket gott!

Du behöver för en pajform med ca 20 cm i diameter:

ca 5 stjälkar rabarber, skalade och tunt skivade

100 gram smör

½ dl vispgrädde eller mjölk (en del tycker att det blir knäckigare då)

drygt ½ dl ljus sirap

knappt 2 dl socker (gärna råsocker)

3½ dl havregryn

Jag har gärna i ½ tsk mald kardemumma också, och ½ tsk äkta vanilj (finns burkar att köpa numera i de flesta affärer med utmärkta goda små äkta vaniljkorn! ”Vanilla – ground organic vanilla powder”)

Så här enkelt går du tillväga:

Skala och skiva rabarber ganska tunt och lägg i smord pajform.

Smält 100 gram smör i tjockbottnad kastrull. Häll i ½ dl vispgrädde, ½ dl ljus sirap, knappt 2 dl socker (gärna råsocker) och kardemumman samt vaniljen. Låt koka ihop helt kort, utan att brännas, men så ändå blir lite knäckigt.

Rör i havregrynen. Häll ut över rabarberskivorna i formen och grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter. Passa så den inte blir bränd – men se samtidigt till så att den inte blir undergräddad. Den skall ha en knäckig yta och ha blivit riktigt gyllenbrun, utan att vara bränd. Passa noga men ta inte ut den för tidigt – då blir det inte lika knäckigt och gott.

Servera pajen ljummen eller kall med grädde, vaniljsås eller glass, eller bara som den är.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera