Pistageglass

pistageglass

Gelato al pistacchio är en av mina favoritglassar, särskilt nu när jag inte tål hasselnötter eller valnötter. Med sin vackra färg och ljuvliga smak passar den alldeles för sig själv eller tillsammans med framför allt hallon. Jag serverar den bland annat till en mandel- och hallonpaj som du kan finna recept till i eget inlägg här på Katinkas Kitchen. Pistageglass görs av antingen pistagekräm som finns att köpa färdig i Italien men kan vara lite svårare att finna här – eller av skalade pistagenötter av så god kvalitet som man bara kan hitta.  Om man hittar färdig pistagekräm brukar den vara sötad vilket blir mindre lyckat då det är svårt att få till sockermängden. Om du använder pistagecrème kanske du ska utesluta tillsatt socker helt. Här har jag använt pistagenötter som jag köpte i Hötorgshallen. 

Du behöver för 4 personer: 

150 gram pistagenötter, skalade och ev. rostade samt finmalda i mixer eller nötkvarn eller 100 gram osötad pistagekräm

100 gram socker, gärna finmalt ganska ljust råsocker

200 gram mjölk, helmjölk (inte någon lättvariant)

150 gram grädde

pistageglass

Gör så här: 

Koka upp socker med mjölk så att sockret löser sig, mjölken ska inte

koka utan bara bli varm så att sockret inte längre är knastrigt. Drag kastrullen av värmen och låt svalna. Häll i en mixer tillsammans med de malda pistagenötterna, gärna som har karamelliserats dessförinnan, eller osötad pistagekräm om du hittat det. Kör i mixer och tillsätt grädden mot slutet så att allt blandas men grädden inte vispas. Ställ blandningen svalt tills det är dags att hälla den i glassmaskinen. Kör blandningen i glassmaskinen och servera direkt eller lägg i en förpackning med lock i frysen och ta fram ett tag innan servering så att glassen får fin konsistens.

pistageglass

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera