Torta al tonno

Det här är rätten jag gjorde i första utmaningen i slutkvalet i Gävle. Jag har aldrig gjort smörgåstårta förut, och fann inspiration i Italien eftersom jag tycker smörgåstårtor ofta är en skapelse med en salig blandning av saker som kanske inte alltid passar så bra ihop. Här ville jag ha mer harmoniska smaker.

För att få textur och att det händer något stekte jag två av brödskivorna i smör medan två var bara färska.

Fyllningen består av tonfiskmousse smaksatt med schalottenlök, örter och citron – både finrivet skal och pressad samt lite lite anchoïade som är en majonnäs med sardellfiléer.

Fullt ös i mästerkocksköket med bångstyriga gurkskivor

Utanpå använde jag dels en röra med soltorkade tomater och Philadelphia Cream Cheese eller färskost, dels anchoïaden. Dekorationen höll jag ganska ren med gurka samt en mild gremolata gjord på persilja och finrivet citronskal.

Då jag nu har provlagat denna min tävlingsskapelse kan jag konstatera att den inte blev så tokig ändå – enligt testpatrullen som innefattade inte bara familjen utan gudbarnen med föräldrar var den riktigt god. Jag tror att man med fördel kan göra lite mer soltorkad tomatröra och lägga i ett av lagren inuti, gästerna tyckte den var mycket god och kompletterade tonfiskröran och anchoïaden väl. De långa gurkskivorna som jag i Gävle förgäves försökte få att ligga i vackra spiraler gör sig bättre hoprullade som ”rosor” – gör gärna många fler och dekorera med dem över tårtan!

Jaha, och hur kunde jag åka ut med denna min torta al tonno då? Jo, jag levererade inte det jag skulle! Bättre lycka nästa gång, men pröva gärna att göra min Torta al Tonno!  Tonfiskröran med eller utan soltorkade tomatröran blir även supergoda smörgåsar till picknick!

Torta al Tonno på gång i Katinkas Kitchen

Du behöver till 4 personer:

En formfranska eller helst ett gott formbröd för att rosta som är bakat på surdeg, skuren på längden så du får avlånga större skivor – 4 stora skivor blir bra eller 8 som du lägger bredvid varandra (skär bort kanterna)

god olivolja till stekning av två av skivorna

1 vitlöksklyfta, skalad och skuren på längden som får steka med i oljan och därmed ge lätt smak

Till tonfiskröran:

3 burkar tonfisk i vatten, väl avrunnen

1 burk kapris, gärna saltinlagd – väl sköljd och avrunnen, därefter lätt hackade

3 schalottenlökar, skalade och finhackade

färska örter såsom persilja, basilika

gärna lite persillade eller citronpeppar

1 burk crème fraîche (ta några skedar i taget – röran får inte bli för lös!)

2-3 msk amcnoïade eller majonnäs (gärna hemslagen, annars föredrar jag Hellmans majonnäs som jag tycker är mest lik ”äkta” hemslagen)

salt och peppar (smaka av och var försiktig med saltet)

ev. en knivsudd aromatiskt chilipulver eller cayenne

Till anchoïade:

1 ägg

2-3 dl god olja, t.ex. rapsolja eller en väldigt mild olivolja, kanske blandad med rapsolja

4-5 sardellfiléer inlagda i olja

peppar

1/2 tsk dijonsenap

1-2 tsk pressad citron

Till soltorkade tomatröran:

1 paket färskost, t.ex. Philadelphia Cream Cheese

ca 100 – 150 gram soltorkade tomater, sköljda två gånger i hett vatten och blötlagda ett tag om de är mycket torra

1 – 2 msk tomatpuré

salt och peppar till avsmakning

ca 1 – 2 msk pressad citron

ev. finrivet citronskal

gärna lite aromatiskt chilipulver

1-2 msk crème fraîche

ev. någon sked olivolja av god kvalitet

Till montering och dekoration:

1 msk crème fraîche eller färskost att blanda med anchoïaden

1 gurka, skalad och skuren på längden och sedan rullad till små rosor

ev. citronskivor

”gremolata” gjord på hackad persilja och rivet citronskal med lite havssalt

Gör så här:

Börja med att göra anchoïade. Lägg det hela ägget i en hög bunke avsedd för stavmixer. Tillsätt citronsaft och dijonsenap. Mixa ägget en aning innan du börjar tillsätta oljan droppvis. Finhacka sardellfiléerna och mosa med knivbladet, tillsätt även dem i din majonnäs. Mixa tills du har en fin majonnäs, smaka av ifall du behöver mer syra i form av citron, mer sälta antingen i form av mer sardeller eller salt. Om din majonnäs blir för lös tar du bara en äggula i en ny hög bunke och börjar om, tillsätt först lite ny olja och fortsätt sedan med din tidigare lösa majonnäs – det brukar göra susen! Anchoïaden ska vara ganska lös så den går att breda ut över din torta al tona.

Blanda ihop ingredienserna till tonfiskmoussen, smaka av ifall du behöver mer salt, citron, peppar, örter. Tillsätt 1-3 msk av anchoïaden smaka av igen. Låt röran stå så länge så smakerna och konsistensen sätter sig.

Stek två av brödskivorna i smör med en halv vitlöksklyfta i. Gnid gärna in brödskivan med den andra vitlökshalvan när brödet är stekt. Ställ brödskivorna att svalna med luft runtom, jag lutar dem mot en tallrik eller något. Detta är för att de ska behålla sin frasighet.

Mixa de soltorkade tomaterna med färskosten, krydda och smaka av. Ställ även den röran åt sidan.

Montering: Lägg först ut en brödskiva, förslagsvis av de stekta. Lägg på en tredjedel av tonfiskmoussen, bred ut jämnt, lägg på nästa brödskiva – denna gång den ostekta och fortsätt så med varannan stekt och varannan ostekt brödskiva tills du avslutar med ett varv ostekt brödskiva. Bred sedan din soltorkade tomatröra runtom på kanterna med hjälp av en slickepott eller en spatel. Ovanpå breder du anchoïaden blandad med lite färskost eller crème fraîche. Detta är för att den ska hålla att stå lite. Dekorera med gremolata och gurkskivor.

Ställ kallt till servering.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera