Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pasta lax chèvre spenat äpple

Här är ytterligare ett recept som tillkommit utifrån de begränsningar mitt kylskåp gav. I det här fallet hade jag rökt lax som behövde användas, ganska mycket chèvre över sedan tidigare samt två små vinteräpplen som började sloka.

Pastasåser är fenomenala små skapelser där man kan ploppra i det man har, så länge det känns som smakerna skulle fungera. Och det här blev riktigt gott! Med kvarbliven vårlök, spenat, vitt vin och gärna lite aromatisk chili blir det en ny favorit.

Du behöver för ca 4 personer:

2 paket skivad rökt lax eller cirka 150 – 200 gram

2 schalottenlökar, skalade och hackade eller strimlade

cirka 150 gram chèvre (getost)

1-2 syrliga äpplen, urkärnade, skalade och skurna i små tärningar

drygt 1 dl vitt vin

ev. en skvätt grädde eller crème fraîche

svartpeppar och salt

ev. några örtkryddor

gärna espelettechili eller annan aromatisk chili som inte är för stark

1 paket bladspenat (jag tar gärna ekologisk babyspenat)

olivolja till stekning

gärna några stjälkar vårlök/salladslök, strimlad, att strö över vid servering

pasta efter tillgång och ska, beräkna åtminstone 100 gram per person

Gör så här:

Börja med att sätta på en stor kastrull med vatten för att koka pastan.

Stek schalottenlöken mjuk i oljan över medellåg värmen tills den är helt mjuk men inte tagit färg – då frigörs smakerna fint. Tillsätt äppeltärningarna och efter ett tag vinet och ev. grädde eller crème fraîche. Smula i chèvren och låt det hela puttra ihop lite medan du kryddar med peppar, örtkryddor och kanske salt. Jag hade även i min mors egenodlade, rostade och torkade espelettechili som är helt magisk. Du kan ta annan chili men den bör vara mer aromatisk än rent stark. Strax innan servering lägger du i bladspenaten i såsen.

Koka din pasta perfekt al dente, med en kärna av tuggmotstånd, häll av den i durkslag och skölj eventuellt helt snabbt i kallt vatten. Lägg pastan i pastasåsen. Tillsätt även den strimlade salladslöken och eventuella örtkryddor samt espelettechili. Servera direkt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply