Soppa på rostade tomater

Inspiration till det här receptet har jag fått från ett recept från Vikentomater. Jag har emellertid modifierat det lite och vi lagar ofta den här superenkla men ljuvligt smakrika soppan till lunch, middag eller som förrätt. Den är väl inte världens mest snabblagade rätt, men ändå enkel eftersom tomaterna står och rostar i ugnen för sig själva medan man kan njuta av det förhoppningsvis härliga sommarvädret.

Soppan är även god kall, vilket passar särskilt bra i den härliga sommarvärmen vi nu njuter. Jag tycker den är så god bara som den är, men den som vill kan servera den med till exempel en chèvreröra (recept finns här på Katinkas Kitchen) eller med lite riven parmesan, eller fårost, eller crème fraîche som kanske smaksatts med örtkryddor eller med pesto. Ett gott bröd är också gott att servera till soppan. Kanske rentav smala baguetter med örtkryddor som jag skrev om förra veckan. Har man rostat tomater i förväg som förvaras i burk i kylen går det väldigt fort att få ihop soppan en stressig vardag.

Du behöver till 4-6 personer:

1 kilo tomater – du kan ta vanliga eller cocktailtomater, jag brukar ta röda, men även gula kan vara kul som variation

2-4 vitlöksklyftor (mer för den som vill – de blir milda av ugnsrostningen)

gärna färsk timjan eller rosmarin

olivolja

flingsalt

lite strösocker – gärna råsocker

nymald svartpeppar

Gör så här:

1 liter grönsaksbuljong (jag brukar göra buljongen lite svagare än vanligt för att den inte ska ta över – ta t.ex. en tärning till 1 liter i stället för två tärningar till en liter) Du kan behöva tillsätta uppemot ½ liter vatten till, men vänta tills du gjort soppan och se om du vill späda den

Dela tomaterna i halvor och ställ dem på en plåt eller ett ugnsfat som du smort med olivolja. Smula flingsalt över och strö socker över (det brukar räcka med 1 tsk socker), lägg de hela vitlöksklyftorna bland tomaterna och ha gärna även på färska örtkryddor. Ringla några msk olivolja över allt innan du ställer in det i ugnen på 175-200 grader, beroende på hur mycket tid du har. Om du har gott om tid för tillagningen är det gott att låta tomaterna rostas på lite lägre värme, men har du bråttom kan du dra upp värmen till 200-225 grader och rosta dem kortare tid. Passa tomaterna så de inte bränns. Koka upp grönsaksbuljongen och lägg i de rostade tomaterna samt de hela rostade vitlöksklyftorna som du skalat efter rostningen. Låt koka ihop i 5-10 minuter, mixa t.ex. med en mixerstav och servera direkt. Jag silar inte denna soppa eftersom jag tycker det blir så härligt rustikt och mustigt med kärnorna och små skalbitar.

Ibland serverar jag den bara som den är, ibland med riven parmesan eller smulad fårost och ibland med hemgjord pesto (recept finner du här på Katinkas Kitchen).

Den blir lika god och likaledes fin gjord på gula tomater, som du kan se på en av bilderna som faktiskt tagits av en professionell fotograf som ville visa mig vad jag skulle kunna göra med min fina kamera jag inte riktigt förstår mig på;)

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera