Kryddstekt kalkonfilé

Jag läste någonstans att kalkonkött är väldigt nyttigt, inte bara för att det är magert utan också på grund av att det innehåller ett ämne som gör att man sover bra när man äter det på kvällen. Som vanligt sägs det att man inte ska äta så sent, men hos oss kan det ofta bli mer åt spanska middagstider än svenska. Filén har stekts med den ayurvediska immunfrämjande kryddblandningen som även skulle kunna kallas antiflammatorisk – den är hur som helst mycket god och aromatisk.

För den som vill undvika vitlök är den här kryddblandningen utmärkt, då den med sin höga andel fänkålsfrön är lugnande för magen och samtidigt smakrik så man kan hoppa över vitlöken. Jag serverar gärna det stekta kalkonköttet med en sås på samma kryddblandning som värmts i klarat smör och blandas med rikligt med pressad citron – det blir otroligt gott och fräscht. Servera med ris, grönsaker, bröd eller vad du vill. Av resterna gör du en god pastasås. Här har vi även ett underbart sötpotatismos till. Receptet finner du i eget inlägg här bredvid eller på den här länken:http://katinkaskitchen.com/?p=30243

Recept på kryddblandningen finner du i eget inlägg här på Katinkas Kitchen: http://katinkaskitchen.com/?p=29772

Du behöver för 6 personer:

2 kalkonbröstfiléer

drygt 1 msk av kryddblandningen

salt och peppar

olja till stekning

Till såsen: 

75-100 gram smör som bryns – häll av det klara smöret och använd bara det

1-2 msk av kryddblandningen

2-3 cm färsk ingefärsrot, skalad och finriven

ev. lite salt

saft av 2-3 citroner eller limefrukter (smaka av!)

Gör så här:

Tag fram filéerna så de blir lite mer rumstempererade innan de ska stekas. Gnid in dem med kryddblandningen, salta och peppra. Låt dem stå tills det är dags att steka dem. Under tiden gör du de tillbehör du valt – koka ris, grönsaker…

Så här gör du såsen: 

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, låt det fortsätta att puttra tills mjölkresterna lagt sig på botten och börjat stelna. Du har då fått klarat smör. Häll av genom en finmaskig sil och låt det mjölkiga och de fasta resterna vara kvar, ta bara med det klara fina smöret. Häll det i en rengjord kastrull, sätt den på värmen och låt kryddorna värma med ett tag innan du tillsätter citronsaft och smakar av med salt. Rör om ordentligt varje gång du ska smaka av och när du serverar så du får med både smör och citron.

Stek kalkonbrösten i olja som du värmt till ganska hög temperatur, när de fått fin stekyta vänder du och ser till att även andra sidan har fin stekyta. Lägg filéerna på ett ugnsfast fat och ställ in det i ugnen, helst med en ugnstermometer. Låt de stekas färdigt i ugnen som du värmt till ca 170 grader tills innertemperaturen är 67 grader, låt därefter vila tills innertemperaturen stigit till lite drygt 70 grader. Köttet ska vara precis genomstek, inte rosa och fortfarande saftigt.

Skär köttet i skivor, servera direkt med dina tillbehör och den goda såsen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera