Sötpotatiscrème

Sötpotatis är både gott och nyttigt! Oftast rostar jag den i ugn med lite chilipulver och citron- eller limeskal, men här har den fått koka för att sedan bli ett härligt mos smaksatt med citron och en gnutta chili. Till serverade jag kryddstekta kalkonfiléer och pak choi.

Du behöver till 4-6 personer:

3 ganska stora sötpotatisar, skalade och skurna i kuber

saltat vatten att koka sötpotatisen i

50-75 gram brynt smör

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

lite chilipulver av god kvalitet och med aromatisk smak

salt och peppar

Gör så här:

Koka sötpotatisen i saltat vatten tills kuberna är helt mjuka, häll av i ett durkslag men spara lite av kokspadet att spä med.

Under tiden som sötpotatisen kokar steker du schalottenlöken i smöret på medellåg värme så löken i princip kokas i smöret, drag ner värmen och låt den fortsätta ”smälta” i smöret tills det är dags att använda det. Häll schalottenlökssmöret i en mixer och tillsätt sötpotatisen. Tillsätt chili och peppar och en aning salt, mixa ordentligt. Tillsätt eventuellt en aning av kokvattnet om moset blir för fast. Smaka av. Håll varmt till servering. Jag ställer moset över låg värme till servering. Strö eventuellt någon färsk örtkrydda över såsom persilja eller koriander vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.cim

Kommentera