Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Cupcakes med skumtomtefloff
Chokladcupcakes med marshmallow-liknande fluff gjort av skumtomtar

Det här receptet på cupcakes kommer sig av att jag hade en påse skumtomtar kvar sedan jul och när jag satt i ett väntrum och bläddrade i tidningar såg ett recept på panna cotta på skumtomtar. Självklart, tänkte jag – och har här använt dem till ett fluff som dekorerar muffins gjorda på samma botten som så kallade kärleksmums eller Gladys som vi kallade dem för när jag var liten och ofta bakade dem. 

Jag är inte helt på det klara med om cupcakes och muffins är samma sak, i min värld är det nog så att de är ganska lika men cupcakes alltid har någon maffig glasyr-topping. När jag sökte lite på det fick jag fram att cupcakes skulle vara lite mindre än muffins och just med topping. Den som kan berätta mer om det här får gärna höra av sig!

Då jag gjorde de här raringarna tänkte jag mig inte för – ställ inte formarna så nära och använd gärna sådana som går ner i en muffinsplåt så är de både lätta att lyfta upp och hantera och dessutom får de perfekt form!

Mumsig chokladsmet

Du behöver för ca 12 muffinsformar eller cupcakes: 

2 ägg

3 dl socker, gärna finkornigt råsocker

150 gram smör

4 1/2 dl mjöl (vetemjöl eller glutenfritt)

3 tsk bakpulver (2 tsk om du använder glutenfritt mjöl eftersom det reser sig lättare)

3 msk kakao

1 1/2 dl mjölk (jag använder Valios laktosfria)

Till dekorationsfloffet:

cirka 20 skumtomtar

1/2 dl vatten

3 äggvitor

knappt 1 dl socker

gärna frystorkade hallon att dekorera med

Vispa ner de upplösta skumtomtarna i marängsmeten
Vispa marängsmeten kall, gärna i kallt vattenbad som här i diskhon

Gör så här: 

Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Smält smöret och låte det svalna en aning innan du tillsätter det och övriga ingredienser till smeten. Sist vänder du ner mjölet blandat med bakpulvret. Ställ formarna på en plåt. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen som du värmt till 175 grader. Grädda ca 20 minuter och kolla med en sticka så att de är genomgräddade. Tänk på att inte öppna ugnsluckan för tidigt, då kan de sjunka ihop. Tag ut plåten och låt dem svalna.

Ställ inte formarna så tätt som jag gjort här… det är dessutom onödigt att använda snygga formar med mönster när smeten är mörk
använd gärna en muffinsform som du ställer formar i, då får du perfekt form på dem

Medan kakorna bakas i ugnen gör du floffet: värm upp vattnet med skumtomtarna i en kastrull och rör tills de lösts upp helt. Tomtarna var inte helt glada över detta tilltag så det tog ett tag att lösa upp dem, man får röra ganska ordentligt i kastrullen men belönas med en ljuvligt rosa blandning. Vispa under tiden äggvitorna med sockret till ett fast skum. Vispa sedan i de upplösta skumtomtarna i marängsmeten och fortsätt vispa tills blandningen kallnat. Ställ gärna ner bunken i kallt vatten i diskhon så går det fortare. Häll blandningen i en sprits och ställ i kylen tills det är dags att spritsa dina cupcakes. När cupcakesen svalnat helt kan du spritsa toppingen på dem. Ställ dem i kylen tills de ska serveras. Dekorera gärna med frystorkade hallon, silverkulor eller något. Men gör inte som jag och strö silverpulver över – det passar nog bra på andra grejer men blev inte så snyggt här!

fyrkantiga cupcakes blir det när de står för tätt..
medan det blir perfekt form i muffinsplåt med formar i

Du kan läsa mer om mina misslyckanden i köket i eget inlägg här bredvid.

Servera och njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply