Torsk morötter ingefärsbuljong

Ibland vill man ha lite mildare mat som är snäll mot magen men ändå smakar gott. I Mexiko får magsjuka personer direkt en kycklingsoppa full med vitlök(!), citron, avokado och ris. Med inspiration från den har jag här gjort en syrlig buljong på lime och citron med smak korianderfrö och fänkålsfrön och framför allt ingefära, som är känt för att motverka sjukdomar och även illamående. Torsk och morötter läggs i buljongen – späda fina morötter är i säsong nu, inte minst i Frankrike där jag befinner mig. Om man vill kan man även ha i ris eller potatis.

Det sägs faktiskt att just kycklingbuljong som ju ges till sjuka i många kulturer runt världen har egenskaper som kommer sig av att benen kokas länge. Här använder jag ändå en grönsaksbuljong förstärkt med lite fiskbuljong, men det går lika bra med fisk- eller kycklingbuljong och då gärna en hemkokt med alla nyttigheter.

Man kan även ha i finstrimlad färsk fänkål i den här sopplikande grytan.

Finfina citroner jag tagit med hem från Italien, alldeles nyplockade från trädet

Du behöver för 4 personer:

4 bitar torsk (jag använder gärna torskrygg), med eller utan skinn

500 gram morötter, skalade och skurna julienne, i smala stavar

saft av 2 limefrukter och 1 citron

ca 5-8 cm ingefärsrot, skalad och tunt skivad eller skuren i små stavar

3-5 vitlöksklyftor, skalade och skurna i halvor på längden (de ska bara ge fin smak, inte ätas om man inte vill)

God grönsaksbuljong utan glutamat

1 tsk hela korianderfrön

1 tsk hela fänkålsfrön

1/2 tsk hela vitpepparkorn

1 lagerblad

Gör så här:

Koka upp din buljong, lägg i vitlök, ingefära, korianderfrön, fänkålsfrön och lagerblad och låt sjuda ett tag så att smakerna frigörs. Tillsätt hälften av citron- och limejuicen. Låt morötterna sjuda i buljongen ett litet tag innan du lägger i fisken. Låt fisken precis bli färdig men inte överkokt. Smaka av med mer citron- och limejuice och kanske salt och peppar.

Servera direkt, kanske med ett gott bröd eller rostat bröd alternativt kokt ris eller potatis.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


Kommentera