Morotskaka special

Morotskaka eller carrot cake är väldigt gott tycker inte bara jag och sonen. Här på Katinkas Kitchen har du redan recept på en ”vanlig” morotskaka i min tappning samt en morotsrulle – helt enkelt en morotskaka i rulltårteform – fantastiskt gott!

Här har jag tagit kakan och smakbilden ytterligare ett steg högre genom att tillsätta kanderad ingefära i smeten. Toppingen får fin smak av italienska citroner som jag plockade med mig hem från senaste Italienresan.

Du behöver för en form på ca 20-22 cm:

4 ägg

2 dl finkornigt råsocker

2 tsk vaniljsocker

3 1/2 dl mjöl (dinkelmjöl eller vetemjöl alternativt glutenfri ljus mjölmix)

2 1/2 tsk bakpulver

drygt 2 tsk mald kanel

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

1/4 tsk salt

4 dl finrivna skalade morötter (ca 5-6 morötter)

75 gram syltad ingefära, i kuber eller strimlor

1 dl olja med neutral mild smak

75 gram smält smör

Ljuvliga citroner jag tagit med hem från Italien, odlade precis vid hotellet där vi bodde

Till glasyren/frostingen: 

100 gram rumstempererat smör

175 gram Philadelphia Cream Cheese naturell – jag tog den laktosfria

1 1/2 tsk vaniljsocker

det finrivna skalet av 1 limefrukt eller 1 – 2 citroner, väl tvättade och helst ekologiska

1 1/2 dl florsocker

pressad saft från 1/2 -1 citron eller lime

Gärna färska blåbär eller physalis att dekorera kakan med

Om du har en mild fin olivolja kan du använda den

Gör så här: 

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda i en annan bunke eller i ett litermått de torra ingredienserna. Rör ner oljan samt det smälta smöret och morötterna i äggvispet och tillsätt först den syltade ingefäran och sedan de torra ingredienserna. Rör försiktigt ihop allt till en jämn smet, så att du behåller så mycket luft i smeten som möjligt. Häll smeten i en form som du smort och bröat, lägg gärna bakplåtspapper som du klippt till så att det passar. Grädda kakan i ugn som du förvärmt till ca 150-175 grader i cirka 45 minuter, eventuellt lite längre. Känn med en sticka så att den är genomgräddad i mitten och se även till att den inte blir bränd på ytan. Lägg eventuellt ett bakplåtspapper över kakan om den verkar ta för mycket färg. Blanda ihop frostingen medan kakan står i ugnen:

Morötterna ger saftighet och fin smak tillsammans med alla nyttiga kryddor

Frostingen: Vispa smör och florsocker mjukt och pösigt, rör ner cream cheese och smaksättning. Rör ihop så att allt blandas. Man kan spara en del av det finrivna citrusskalet att dekorera kakan med. Bred frostingen över kakan. Jag valde att lägga knappt hälften emellan kakan som jag skar till två bottnar och sedan lägga resten över kakan. Gör eventuellt ett vackert mönster i frostingen med en gaffel eller spateln. Dekorera med färska bär eller nötter.

Servera och njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En morotskaka eller carrot cake brukar göra succé, särskilt om den är saftig som den här

Kommentera