Pasta med fänkål

Man tager som bekant vad man haver, och i det här fallet var det i stort sett fänkål – och det avsilade schalottenlökshacket från när jag tillredde en beurre blanc i helgen. Fänkålen stektes i smör och olja och fick smaktillskott av såväl den här vinkokta löken som malda fänkålsfrön och vitpeppar. Serverad med nykokt perfekt al dente-pasta blir det en mycket snabblagad och väldigt god vardagsrätt som även passar vid mer festliga tillfällen.

Den som vill serverar skinka eller annat kött till, fast jag tycker det räcker gott så här, med nyriven parmesan och kanske en fräsch sallad som enda tillbehör.

Har du inte rester av vin- och vinägerkokt schalottenlök tar du bara färsk schalottenlök i strimlor eller hackad och steker med fänkålen. 

Du behöver:

1 – 2 fänkålshuvuden, sköljda och ansade samt skurna i tunna skivor

1-2 schalottenlökar, kokta i vin och vinäger eller nya lökar, skalade och strimlade eller hackade

1 tsk fänkålsfrön, malda (jag mortlade mina)

1/2 tsk hela vitpepparkorn som jag också malde i morteln för fräschör

1 dl vitt vin (kan uteslutas)ev.

1 citron, finrivet skal och saft, helst ekologisk och väl tvättad

en klick smör och några msk olja

salt och peppar

pasta efter tillgång, tycke och smak – beräkna åtminstone 100 gram okokt pasta per person

Gör så här:

Sätt på pastavattnet. Pastan ska kokas i gott om rikligt saltat vatten för bästa italienska resultat. Medan pastavattnet kokar upp fräser du din strimlade fänkål med schalottenlöken i smör och olja tills den är ganska mjuk. Tillsätt vinet och låt puttra ihop. Smaksätt med citronskal, peppar och en aning salt (tänk på att osten också är salt). Vid det här laget är antagligen pastan färdigkokt, perfekt al dente med en kärna av tuggmotstånd. Häll av pastan i durkslag och lägg den direkt ner i din fänkålspanna, blanda runt, pressa över citron och ringla gärna lite mer olivolja över – servera direkt, gärna med nyriven parmesan.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera