Potatisgratäng med tryffel

Potatisgratängen blir extra mumsig med tryffelcrème i…

Jag är verkligen barnsligt förtjust i tryffel! Står det tryffel på en rätt på menyn dras jag obönhörligt till den som ett nattfly till ljuset. Numera kan man hitta en underbar liten burk som innehåller bara mosad svart tryffel i olivolja. Den hittade jag på MatHem och gläder mig mycket åt den i mitt kök.

Här har en del av den fått slinka ner i en härligt krämig potatisgratäng, full av smak från tryffeln. För extra mumsighet kan man gärna använda tryffelpecorino, som ju också ger en angenäm syra. Jag använde emellertid en vällagrad parmesan.

I stället för all vitlök jag brukar älska att ha i en vanlig potatisgratäng ville jag här tona ner vitlöken till förmån för tryffeln. Därför har jag bara gnidit formen med snittytan av en halv vitlök och sedan låtit de två vitlökshalvorna få sjuda med i grädden. Servera med kött, kyckling eller fisk – eller njut bara som den är, gärna med en fräsch sallad till. För recept på rätten så som jag presenterade den hänvisar jag till eget inlägg.

Du behöver för cirka 4-6 personer:

ca 10 potatisar, skalade och tunt skivade (jag använder en hushållsassistent med bladet för att skiva grönsaker)

1 vitlöksklyfta, skalad och skuren på längden

ca 3 dl grädde (jag använder gärna Valios laktosfria grädde som dessutom är härligt krämig och god i smaken)

salt och peppar, men tänk på att även osten ger sälta

några skedar mald tryffel i olivolja (se bilden på burken jag hittade)

2-3 dl finriven vällagrad parmesan, tryffelpecorino eller gruyère

Gör så här:

Gnid den ugnsform du valt för gratängen med snittytan på en uppskuren vitlöksklyfta. Smörj formen med smör och gnid den gärna en sväng till. Lägg de två halvorna av vitlöksklyftan i en kastrull tillsammans med grädden och tillsätt några skedar tryffelcrème. Blanda runt. Krydda med peppar och lite salt.

Skiva potatisen tunt, lägg den direkt i grädden och ställ kastrullen över medelhög värme. Rör om så att all potatis får gräddblandningen på sig samtidigt som det hela tjocknar en aning. Häll upp hälften av potatisen i din ugnsform, bred ut och fördela drygt hälften av osten över, häll på resten av potatisen, bred ut den och strö resten av osten över. Peppra lite och lägg eventuellt på några smörklickar eller hyvlat smör över gratängen innan den åker in i ugnen. Baka den i 150-170 grader i åtminstone en timme så att potatisen blir helt mjuk och absorberar mycket av vätskan. Du ska ha en härlig krämig skapelse. Om den tar för mycket färg lägger du ett bakplåtspapper eller folie över, utan att det fastnar i osttäcket.

Servera direkt, dekorera gärna med lite bladpersilja. Jag stansar ut fina ”bakelser” av gratängen vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*