Kalkonschnitzel à la Roma

Här har jag tagit ett romerskt recept som brukar göras på nötkött eller lammfilé, som jag oftast gör det på, och i stället använt fina kalkonschnitzlar de säljer i affärerna här i Schweiz. Köttet steks med massa härliga kryddor, örter och chili och serveras med cocktailtomater och ruccola som hastigt steks med i pannan efter köttet. En skvätt balsamvinäger och du har en underbar snabblagad fräsch rätt!

Jag hade en ”grillad” citron som jag även pressade i, samt lite chili för extra bett och nyttighet.

Du behöver för 4 personer:

4 kalkonschnitzlar (brukar finnas att köpa, annars kan du skiva upp kalkonbröst eller be om hjälp med det i affären)

örtkryddor, chilipeppar, peppar – gärna blandad samt salt – gärna örtsalt

smör och olja till stekning

ca 400 gram färsk ruccola

ca 20-30 cocktailtomater, delade i halvor

2 vitlöksklyftor, skalade och delade på längden

ev. lite finhackad färsk chili eller chiliflingor

ev. färsk basilika till servering

Gör så här:

Torka av köttskivorna, krydda dem ganska rikligt. Se till att du har tomaterna färdigskurna och ruccolan klar och eventuellt sköljd när du drar igång stekningen, sedan går det fort.

Värm oljan med smörklick i pannan, lägg i vitlökshalvor och lägg i köttet när smöret slutat fräsa. Se till att du har ganska hög värme men inte den högsta. Krydda den andra sidan av köttet som nu ligger uppåt i pannan, men tänk på att det går fort att steka tunna skivor kött. Vänd skivorna och låt dem steka så de får fin färg på andra sidan också. Lyft köttskivorna ur pannan. Jag hade en ganska liten stekpanna och stekte därför i två omgångar, lägg i mer vitlök och smör till den andra omgången. Ös det vända köttet med smöret. Så fort du stekt allt köttet klart och lyft det ur pannan lägger du i först tomaterna och låter dem fräsa runt så de mjuknar, sist lägger du i ruccolan och låter den bara precis börja ”smälta”. Om du vill ha i chili tillsätter du den också. Häll i någon matsked balsamvinäger, låt fräsa till i pannan och tag pannan av värmen. Lägg köttskivorna tillsammans med skyn i pannan och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

www.katinkaskitchen.com

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Det är serverat – bon appétit!

Kommentera