Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Tiramisú speziale

Jag skulle göra tiramisú till dessert efter en middag med risotto. Vid igångsättning i köket upptäckte jag att savoiarde-kexen som man brukar ha i var gamla och luktade dammigt. Då vi nyligen varit i Italien och köpt med underbara cantucci (i Sverige kallas de ofta för biscotti) gjorda på råsocker och med små chokladbitar i, tänkte jag att de kanske kunde passa och samtidigt ge lite crunch. För att ytterligare fräscha upp denna underbara klassiska dessert tillsatte jag finrivet citronskal i mascarpone-krämen och drog ner lite på sockret. Det blev ett mycket lyckat resultat, enligt gästerna runt bordet. Citronskalet bidrog med fräschör och passar väldigt bra med kaffesmaken.

Den här varianten kommer jag garanterat att göra om – och rekommenderar det samma till er!

Gör gärna dubbel sats. Den som undrar varför tiramisun ser så lös ut kan, i likhet med mig, lära sig att den behöver vila längre tid i kylen än den här fick. Men gott smakade det!

Du behöver för ca 6 personer:

3 ägg, delade i gulor och vitor

50 gram socker, helst finmalet råsocker (jag bortlade mitt härliga Cassonade-råsocker)

en nypa salt till äggvitorna

250 gram mascarpone

det finrivna skalet av 1/2 – 1 citron, väl tvättad och helst ekologisk

2 koppar espresso (jag tog Nespressos Ristretto)

gärna lite kaffelikör att blanda i kaffedoppet:)

ca 20-25 stycken, gärna med choklad i men de med mandel går också bra!

kakao att pudra över – ju bättre kvalitet desto bättre slutresultat! – jag tog Valrhona

Gör så här:

Börja med att göra kaffet så det hinner svalna.

Vispa äggulorna med hälften av sockret till poröst skum, vispa därefter i mascarponen. Eftersom mascarponen lätt klumpar sig är det bra att ta fram den någon timme innan så den är rumstempererad och därmed mjukare – då är det lättare att vispa i den och få en slät smet. Tillsätt även det finrivna citronskalet. Var noga med att tvätta citronen innan.

Vispa äggvitorna med en nypa salt till hårt skum. Tillsätt den återstående mängden socker och vispa tills vitorna blivit riktigt styva. Vänd ner äggviteskummet i äggule-mascarponeskummet och rör försiktigt ihop så det blir en jämn tjock smet. Här har du din “crema” till din tiramisu.

Ta fram en form som du ska göra din tiramisu i. Jag använde en kristallskål på fot och kan rekommendera att använda något kärl som är smalare längst ner, gärna i glas så att man ser de härliga lagren. Krossa cantuccisarna lätt i mortel eller i en plastpåse som du bankar på med något hårt. Lägg ett lager i botten som du häller en kopp espresso över samt några skedar kaffelikör. Låt det stå och svälla innan du lägger på ett första lager kräm, släta till med en sked eller slickepot. Pudra ett lager kakao över. Lägg därefter ett nytt lager grovsmulade cantucci över krämlagret, skeda försiktigt lite espressokaffe över utan att det blir för blött. I detta varv tog jag inte kaffelikör för jag ville få fram kaffesmaken och inte få det för sött. Bred sedan ett nytt lager kräm över och pudra kakao över. Ställ din tiramisu att svalna och “mogna” i några timmar eller över natt i kylen. Vid servering strör du lite mer cantucci-kross över för att få extra crunch och textur.

Servera och njut!

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas italienska Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply