Fruset ramslökssmör

Det uppvispade ramslökssmöret formas till en rulle som läggs i frysen.

Kryddsmör är alltid gott, och det här är ett särdeles gott smör – som man river över den färdiga rätten. Det blir raffinerat och är mycket praktiskt då smöret kan göras lång tid i förväg och förvaras i frysen för att plockas fram vid olika tillfällen.

Man kan ju även låta smöret tina en aning och skiva upp det, men pröva gärna att riva det, inspirerat av Tom Sjöstedt och Lilla Ego.

Rumstempererat smör, ramslökscrème, salt och peppar – rörs ihop till ljuvligt smör!

Du behöver:

100 gram färsk ramslök

1/2 dl mild olivolja eller annan god olja du väljer

några droppar pressad citron

en nypa gott salt

200 gram smör

Gör så här:

Tag fram smöret så att det blir rumstempererat och helt mjukt. Skölj ramslöken och torka den i handduk eller ännu bättre i en salladsslunga. Lägg ramslöken i en mixer tillsammans med olivolja, pressad citron och lite salt. Mixa tills ramslöken är helt finfördelad. Eventuellt behöver du tillsätta lite mer olja. Mixa i smöret eller vispa i det med en elektrisk visp så att allt blandas till ett vackert vårgrönt smör. Låt stelna lite i kylen om smöret är för mjukt innan du lägger det på en bit plastfolie eller smörpapper och formar en rulle. Lägg in rullen i frysen, inslagen i plast. Tag fram och riv vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Riv det frusna ramslökssmöret över till exempel lammfilé – ljuvligt gott!

Kommentera