Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Maräng Pavlova med jordgubbar

1533756_10152069323150857_64151381_n

Det här är en av mina favorittårtor, särskilt så här års när de färska jordgubbarna börjar komma. Just i år när vi gick direkt från vinterkyla till sommarvärme och jordgubbarna mognat extra tidigt är det här en utmärkt tårta till Mors Dag.

En härligt knaperseg marängbotten med extra fyllig smak av ljust muscavadosocker med sin lite kolaaktiga smak, lösvispad grädde med vanilj – allt toppat av ett berg färska jordgubbar. Det kan inte bli mycket somrigare och ljuvligare. Både barn och vuxna brukar bli förtjusta i denna fräscha och vackra tårta som jag gärna serverar på min födelsedag i juni, eller på midsommar. Jordgubbarna kan vintertid bytas ut mot färska exotiska frukter.

Du förbereder marängbotten/bottnarna under dagen och har de rensade jordgubbarna startklara. Inför servering vispar du upp grädden och 1530346_10152069323300857_1556763601_nsmaksätter den med äkta vanilj eller gärna en skvätt vaniljvodka och monterar snabbt tårtan för att bäras fram till de glada gästerna.

Du behöver: 

Till ca. 10 personer:

6 äggvitor

några droppar citron

en knivsudd salt

2 dl strösocker

2 dl ljust muscavadosocker

1 msk potatismjöl eller maizena – blandat med strösockret

1½ tsk bakpulver – blandat med strösockret

Gör så här: 

Vispa äggvitorna till styvt skum tillsammans med några droppar citron och en knivsudd salt. Blanda strösockret med potatismjöl eller maizena samt bakpulvret, vispa ner sockerblandningen i äggvitan lite i taget. Vispa i muscavadosockret. Häll upp marängsmeten på bakplåtspapper eller på väl smord och mjölad plåt (maräng fastnar lätt så bakplåtspapper är det bättre alternativet). Du kan välja att göra en stor eller två mindre bottnar. Se bara till att de inte är för tjocka – då tar de sådan tid att grädda och riskerar att bli brända men fortfarande mjuka inuti. Grädda i 125 grader i ugnen i 45-60 minuter. Titta till den mot slutet och se till att den inte bränns. Den ska börja bli lite gyllene och ha torkat en del och nästan börjat spricka, men får inte vara för mjuk. Du kan med fördel låta den stå kvar i ugnen i eftervärmen om den inte verkar för torr redan. Det kan vara bra att här nämna att den bäste kock kan ibland misslyckas med maräng – särskilt när det regnar och är väldigt fuktigt i luften. Men det här receptet brukar ge gott resultat.

Låt marängbottnarna svalna på torr plats och dekorera med lösvispad grädde, gärna smaksatt med lite äkta vanilj eller -vaniljsocker eller vaniljvodka och lägg färska bär i en hög ovanpå. Tänk på att lägga grädden mer i mitten – den kommer ändå att rinna utåt kanterna när bären läggs ovanpå. Jag brukar lägga på ett vackert berg jordgubbar och sedan ha en skål jordgubbar bredvid som man kan ta mer av. Om man lägger på för många rinner bara den lösa grädden ut över kanterna och det blir ännu svårare att skära tårtan än vad det redan är.

Njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply