Frittata potatis ramlök vårlök parmesan

En fräsch frittata på vad kylen erbjuder blir ofta vår helgbrunch.

Ännu en frittata från mitt kök – denna gång med ramslök, kokt potatis, vårlök och parmesan. Härligt våriga smaker med både fräschör och umami. Servera gärna en fräsch sallad eller tomater till.

Kall kokt överbliven potatis steks med ramslök, vårlök och kryddor i olivolja.

Du behöver till 4 personer:

8-10 ägg

kokta kalla potatisar

färsk ramslök eller ramslökscrème du gjort sedan tidigare (se eget recept)

några stjälkar vårlök, kallas även salladslök

örtkryddor

salt och peppar

ev. lite finrivet citronskal

gärna några droppar färsk pressad citron att toppa med

nyriven parmesan

olja att steka i

Gör så här:

Skär potatisen i bitar, hacka ramslöken om du använder de färska bladen. Stek potatisen i olja, krydda med salt, peppar, örter, kanske lite chili av någon god sort och gärna finrivet citronskal från väl tvättad citron. Tillsätt ramslöken mot slutet, vare sig du använder den färska finstrimlade eller min favorit ramslökskräm. Tillsätt en del av vårlöken som du hackat. Vispa upp äggen med någon matsked vatten, vispa med en gaffel så att äggulor och -vitor precis går ihop men vitorna inte förlorar sin viskositet – då blir det äggröra i stället för omelett som ju ska hålla ihop. Höj värmen på stekpannan så att äggsmeten får en skjuts när den hälls i. Det ska gärna fräsa till när du häller i den. Dra direkt ner värmen till låg och lyft äggsmeten i kanterna och även lite i mitten så att den lösa smeten rinner ner mot botten. När frittatan börjat stelna en aning lägger du på locket. Efter ett tag strör du parmesanen över och lägger på locket igen så att den bakas i värmen utan att den blir bränd i botten. Den som har en stekpanna med handtag som tål ugn kan ställa in den i ugnen ett tag på max 150 grader. Ägg stelnar vid 100 grader och blir en aning beska när de bränns. Toppa din frittata med färsk vårlök, pressa över lite citron, peppra och servera direkt med en fräsch sallad.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera