Kyckling pakchoi ramslökspotatis

Saftig kyckling med fräsch citronsky, pak choi ångstekt med citrussmakande ponzu och rostad potatis med ramslökscrème – en härlig vårmiddag!

Saftig ekologisk kyckling steks med kryddor och citron och får sällskap av pakchoi och rostad potatis smaksatt med ramslök. Fräscha vårsmaker och lättlagat. Citronen tillsammans med stekskyn från kycklingen blir en underbar sås att skeda över kycklingen. När citronen pressas i det brynta smöret och nästan karamelliseras uppstår underbar smakmagi.

Såväl kycklingen som pak choien steks med halva vitlöksklyftor som bara ger en lätt hint av sin underbara smak. På så vis sparas känsliga magar utan att man behöver göra avkall på smaken.

Pak choi ”ångsteks” i olja med vitlök och ponzu (citrussmakande japansk soja – underbar!)

Du behöver för 4 personer:

Till kycklingen:

4 kycklingbröst, gärna ekologiska – jag använde Reko kyckling

örtkryddor, chilipulver, paprikapulver, salt och peppar

1-2 vitlöksklyftor, skalade och skurna i halvor

gärna en kvist färsk rosmarin eller timjan

olja och en rejäl klick smör att steka i

2-3 citroner

Till potatisen:

ca 10-12 potatisar, beroende på storlek – gärna väl tvättade med skal på

olja och någon klick smör

ramslökscrème eller ramslökspesto som du gjort enligt recept i eget inlägg (sök i sökrutan uppe till höger)

salt och peppar

Till pak choien:

färsk pak choi (kallas ibland även bok choi, är en härlig asiatisk grönsak som kan ersättas av mangold eller spenat)

1-2 vitlöksklyftor, skalade och skurna i halvor

olja att steka i

några skedar soja eller ännu hellre ponzu, en citrussmakande japansk soja

Rostad potatis blandas runt med ramslökscrème eller ramslökspesto!

Gör så här:

Potatisen: Börja med att förvälla potatisen i 10-15 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och lägg potatisarna på en plåt eller i ugnsfast form. Ringla olivolja eller annan olja över och lägg i en smörklick. Salta och peppra och strö eventuellt lite örtkryddor över, rör runt så att alla potatisar får kryddor och olja på sig. Ställ in att baka i ugnen på 175 grader medan du tar itu med resten. Potatisen blir klar när du är färdig med resten, kolla bara till den så att den inte bränns. Vänd gärna på den under stekningen, snurra den lite i smöroljan så att du får fin stekyta överallt. När den är färdig tar du ut formen, klickar i ramslökscreme eller -pesto och blandar runt. Smaka av ifall du behöver mer salt och/eller peppar.

Kycklingen: Lägg smör och olja i en stekpanna tillsammans med vitlökshalvor och färsk örtkvist. Torka kycklingen och krydda den rikligt med salt, peppar, örter, gärna något paprikapulver och chilipulver. När stekpannan är varm lägger du i kycklingen med skinnsidan neråt. Låt steka på ordentligt så att du får en mörkt gyllene krispig yta. Vänd på kycklingen och lägg i en rejäl klick smör. Drag ner värmen och låt steka, ös då och då med det aromatiska smöret. När kycklingen fått fin stekyta även på andra sidan pressar du i citron i stekpannan. Den karamelliseras nästan och blir ljuvlig ihop med alla de andra smakerna och stekskyn. Låt kycklingen steka under lock eller ännu hellre: lägg den i ugnsfast form, häll skyn över och ställ in i ugnen som du värmt till 150-175 grader och låt kycklingen steka klart. Antingen sätter du en termometer i och låter den gå till 70 grader (kycklingen värms sedan till 72 efter du tagit ut den) eller pröva att sticka med en kniv eller vass sticka – saften som rinner ut ska vara klar! (inte rosa!).

Pak choien: Dela pakchoi-huvudena i halvor. Om de är stor får du kanske dela dem i kvartar. Hetta upp olja i en vid stekpanna tillsammans med vitlöken. Håll medelhög värme. Lägg ner pak choien med snittytan neråt, häll på ponzu eller soja och kanske lite pressad citron, peppra lätt och lägg på locket. Låt pak choien ”ånga” tills den är mjuk, vänd den efter ett tag. Det här går ganska fort, den kan gärna ha lite stuns kvar i konsistensen.

Servering: Skiva kycklingen, lägg upp på tallrikar med potatis och pak choi, skeda kycklingskyn över kycklingen och pak choiens soja eller ponzu över den. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En härlig middag – till vardag eller fest!

Kommentera