Pastasallad puttanesca

Det här är en mycket god och matig pastasallad som passar utmärkt till bufféer elelr picknickar. Du lagar en putanescasås och blandar med den kokta pastan, låter det svalna och häller vid servering på lite extra olivolja och kanske pressad citron. Sardellerna ger en angenäm sälta och distinkt karaktär utan att smaka fiskigt. Den här rätten brukar faktiskt vara riktigt populär hos barn (!) – oftast förutsatt att de inte känner till ingredienserna i förväg.

Du behöver: 

Pasta av någon god sort och form – t.ex. penne eller farfalle

2 små burkar sardellfiléer

En skvätt olivolja

2-4 klyftor finhackad vitlök

En liten citron eller en halv citron

Ev. lite vitt vin

2-3 förpackningar passerade tomater

Örtkryddor (t.ex. timjan, basilika, oregano, herbes de Provence) – gärna extra örter att dekorera med vid servering

Ca 2-3 tsk socker, gärna råsocker

Gärna en burk kapris

Gärna lite chili, torkad eller finhackad färsk

Gör så här: 

Under tiden som du kokar pasta fräser du hackad vitlök i olivolja och tillsätter hackade sardeller, fräser en stund och pressar i en halv citron som du sedan lägger i (använd helst ekologisk eller tvätta den innan). Tillsätt ev. lite vitt vin, låt puttra ihop någon minut. Sardellerna kokar i princip sönder i den här såsen och blir bara en ljuvlig ton som verkligen gör rätten. Häll i de passerade tomaterna, smaksätt med lite örtkryddor efter smak och någon nypa socker (alltid socker i tomatsåser! Det är för att lyfta fram tomatens hela smakpotential – till fyllig mild solmogen sötma. Ett knep man ofta använder i både Italien och Spanien). Häll i kaprisen mot slutet av kokningen. Den här såsen behöver inget salt – sardellerna tillsammans med kaprisen och övriga smaker ger ändå en fin angenäm sälta. Den som vill kan hetta upp den något med en liten bit finhackad chili, alternativt några flagor torkad chili.

Blanda ihop såsen med pastan och låt svalna. Vid servering kan du ha på lite extra olivolja och pressad citron – några tag med pepparkvarnen och du har en utmärkt och lättlagad rätt på en buffé med något kallt kött, eller fisk. Dekorera gärna med basilikablad.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera