Ramslökscrème

Ramslökscrème att ha och plocka fram till allehanda godsaker.

Intensivt klorofyllgrön, mild vild vitlökssmak, en juvel i köket, naturens vårgåva – ramslök!

Första gången jag hörde talas om denna numera min absoluta favorit var på restaurang. Duktiga kockar upptäckte den för länge sedan och sedan några år har den sin givna plats i mitt kök. En näst intill outsinlig källa förser mig varje vår med påse efter påse av de här bladen som faktiskt liknar liljekonvalj. Du har säkert sett dem i skog och mark, och misstagit dem för just denna min favoritblomma. Det är doften som avslöjar ramslöken, förutom att blommorna skiljer sig åt.

Med typisk look av lökblommor är även de otroligt goda och spännande att använda i matlagningen. Strö dem över en sallad eller din färdiga rätt – de är som små smakexplosioner i munnen. Jag ska även testa att fritera dem, men det blir ett annat inlägg.

Idag ska ni få basen i all denna ramslöksmagi: ramslökscrème! Du gör den lekande lätt och snabbt i mixern, fryser sedan in den i små burkar och plockar fram den vart efter till din matlagning. Jag har hittills använt den i risotto, pasta, soppa, omelett, frittata, paj, guacamole, såser, kryddsmör, färskost, dipp, majonnäs, löjromssnittar, rostad potatis, smörgåsar samt salladsdressing och tänkte även använda den till musslor – kort sagt mycket användbar och vansinnigt god!

Måtten är ungefärliga och snarare en indikation på de ingredienser du ska använda. Mixa, smaka av och få till den balans du gillar. Kom ihåg att den här krämen är som en slags essens av ramslök så den ska vara ganska intensiv i smaken och späs ut när den sedan används.

Om ramslöken är ren utan smulor, jord eller små sniglar kan du använda den direkt, annars kan du skölja den och torka den i salladsslunga eller låta den ligga framme och torka. Det är bra om det är så lite vatten som möjligt när du mixar ramslöken med oljan.

Du behöver:

300 gram färsk ramslök

några droppar färsk pressad citron

1/4 tsk salt

1-2 dl mild olivolja eller annan mild nyttig olja

Gör så här:

Tryck ner ramslöken i mixern, tillsätt salt, citron och en dl olja. Mixa, du kan behöva stanna mixern för att trycka ner ramslöksbladen igen och igen. Tillsätt eventuellt mer olja så att det går att få ihop det hela till en mixad kräm. Mixa den så slät det går. Smaka av sältan och syran, häll upp på rena burkar med lock som du sedan stoppar i frysen. Fast jag brukar behålla en burk framme till pasta och andra saker. Sedan plockar jag fram dem en och en och får glädje av den underbart vårgröna färgen och ljuvliga smaken, även mitt i vintern.

Blandar du även i riven parmesan och pinjenötter eller cashewnötter får du en ljuvlig pesto.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Ramslökscrèmen rörs i risotto och ger den en alldeles underbar vårgrön färg och ljuvlig smak!

www.katinkaskitchen.com

Kommentera