Ramslöksmusslor – med eller utan pasta

Ramslöksmusslor med linguine.

Ramslöksförtjusningen fortsätter i mitt kök. Denna gång är det musslor som får alldeles delikat smak och vacker färg av ramslökscrèmen jag gjort tidigare och förvarar i frysen – bara att plocka fram till den ena godsaken efter den andra. Receptet på ramslökscrèmen finner du i eget inlägg här på Katinkas Kitchen.

När jag lagade den här rätten hade jag i ramslökscrèmen i det ihopputtrade vinet men kan konstatera att den då tappar både i smak och färg. Bättre att tillsätta bara lite då och sedan tillsätta den större delen när musslorna är klara.

Jag serverade musslorna med linguine, men de är lika goda i ensamt majestät.

När du får tag på ramslök: gör ett gäng ramslökscrème, frys in och ha att plocka fram av – bland annat till denna goda rätt!

Eftersom man har ramslökscrèmen klar och inte behöver hacka någonting är det här en sanslöst lätt- och snabblagad rätt!

Du behöver för 4 personer:

2 nät musslor, väl sköljda och rensade

ca 4 dl vitt vin, jag väljer gärna Sauvignon Blanc, Muscadet eller Riesling till musselkoket

ca 3-4 msk ramslökscrème (se eget recept)

salt och peppar

gärna lite chiliflagor med god smak att strö över på slutet

nykokt pasta – jag valde linguine, beräkna cirka 100 gram per person

Musslor ångade i vitt vin med ramslök, serveras med nykokt linguine.

Gör så här:

Tvätta och skölj musslorna ordentligt i kallt vatten, drag bort ”skägget” och se till att vattnet du sköljer dem med börjar se klart och rent ut.

Om du ska servera musslorna med pasta sätter du på den så att den blir klar samtidigt som musslorna som ju går fort att koka.

Koka upp vinet i en kastrull och låt det puttra ihop en aning innan du lägger i en sked ramslökscrème och musslorna och lägger på locket. Låt musslorna ånga, skaka på kastrullen lite och rör om i musslorna efter ett tag. När de precis öppnat sig är de klara. Tillsätt då ramslökscrème och rör runt, salta lite extra och strö gärna lite torkad chili över. Servera direkt som de är med lite bröd att doppa i den goda såsen eller med nykokt pasta.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera