Korianderfrön – en favorit!

De små men naggande goda korianderfröna – användbara till så mycket!

När man säger koriander tänker nog de flesta på de färska korianderbladen, som för övrigt meningarna brukar gå vitt isär om. Men denna anrika örtplantas frön är det inte många som känner till numera. Förr i tiden däremot var det fröna som var mer använda och uppskattade. Faktum är att denna kulturväxt har använts både som krydda och läkeväxt i 3000 år!

Globaliseringen och vårt myckna resande har fört asiatisk och annan mat till våra bord. Och även om såväl korianderfrö och -blad (även rötterna i Thailand till currypasta) används flitigt i både thailändsk, indisk, mexikansk och nordafrikansk matlagning har faktiskt korianderfrön använts även på våra breddgrader, bland annat till smaksättning av snaps och sill. Romarna använde dem för att konservera kött, de har även använts till ölbrygd på 1500-1660-talet. De används även vid parfymtillverkning, med sin aromatiska lätt nötiga smak med ett lätt drag av apelsinskal eller pomerans.

När jag härom året såg Kockarnas Kamp på TV använde legendariske kocken Norbert Lang rostade korianderfrön i en laxtartar varvid de yngre kockarna tyckte det var ”så 80-talet”. Jag kan tycka att fler borde ge koriandern en chans i sitt kök. Vad sägs om en fräsch buljong smaksatt med ingefära, koriander och citron till fisk eller kyckling. Eller kryddig bovete med bland annat malda korianderfrön att servera till en god bit kött, kyckling eller lax?

Jag har samlat alla mina recept i en ny kategori ”koriander, frön” där jag hoppas du ska finna inspiration – till såväl asiatiska rätter som andra med de här fantastiska fröna. Och den som inte brukar vara så förtjust i korianderblad behöver inte oroa sig, smaken är ganska annorlunda. Någon gång ska jag försöka odla koriander, blommorna är mycket vackra i små skira vita klasar. I mitt kök kommer jag experimentera med att smaksätta efterrätter och bakverk med korianderfrön, mer om det kommer framöver, så välkommen igen och igen!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Rostad vitpeppar, koriander och enbär – rostningen lockar fram fantastiska djupa toner som förhöjer matlagningen

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*