Jordgubbsrulle

Rulltårta med jordgubbar – det kan inte bli mycket somrigare. De färska jordgubbarna mosas med en aning socker för att behålla sin fräschör och fyller den nybakade rulltårtan tillsammans med vaniljgrädde. Så enkelt och så gott! Och det blir minst lika gott med hallon eller andra färska bär!

Knepet här är att fyllningen får både smak och bra stabilitet av marsánpulver. Alternativt följer du anvisningarna i parentesen nedan.

Du behöver: 

3 ägg

1 – 1 1/2 dl socker – jag tog finkornigt råsocker

1 kryddmått vaniljkorn (finns på burk i de flesta affärer numera)

1/2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

1/2 tsk malen kardemumma eller ännu hellre några rejäla tag på en pepparkvarn som du fyllt med kardemummafrön för den perfekt fräscha smaken av kardemumma

gärna finrivet citronskal från en vältvättad citron, helst ekologisk

1 1/2 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

Till fyllningen: 

1 liter färska jordgubbar, rensade och mosade – behåll några till garnering

drygt 2 dl grädde

2 msk marsánpulver (alternativt: 1 tsk vaniljsocker eller äkta vaniljfrön från burk eller direkt från vaniljstång samt någon msk finkornigt socker samt ett uppblött gelatinblad som löses i en aning hett vatten för att säkerställa konsistensen på fyllningen)

Gör så här: 

Vispa ägg och socker med en elvisp tillsammans med vaniljsockret och vaniljpulvret samt kardemumman så att det blir riktigt pösigt och ljusgult, det tar 5-10 minuter så ha tålamod! Vispar du för hand får du starka armar eftersom det då tar ett bra tag. Blanda potatismjölet och bakpulvret i ett kärl så bakpulvret blandas ut ordentligt och inte hamnar i klumpar. Tillsätt det finrivna citronskalet och vänd ner mjölblandningen i äggvispet, vänd ner försiktigt så att allt blandas utan att du förlorar för mycket av luften och floffigheten. Häll ut på en bakplåtsklädd plåt, släta till med en spatel och ställ in i ugnen som du värmt till 200 grader. Grädda ganska långt ner i ugnen så den inte tar för mycket färg. Grädda ca 5-10 minuter – passa ordentligt för det går fort! Känn med en sticka så att smeten är genomgräddad och inte kladdig någonstans. Tag ut plåten och för över bakplåtspappret på ett galler att svalna. Lossa försiktigt botten från pappret runt kanterna så gott det går, du kanske behöver en spatel för att komma åt och kila in dig så att du får med hela botten och den inte fastnar. Lägg pappret med botten med rulltårtsbotten nedåt mot ett annat bakplåtspapper som du strött socker över, kanske även kardemumma eller citron alternativt hallonpulver eller liknande. Drag försiktigt av pappret som botten bakades på. Nu har du botten färdig att fyllas.

Sockerkakssmeten till rulltårtsbotten blandas varsamt för att inte förlora luft när du vänder ner mjölet.

Medan kakan gräddas (eller innan du bakar den) rör du ihop bären du vill fylla din rulltårta med. Eftersom jordgubbar blir ganska saftiga då de mosas lägger du dem i ett durkslag för att rinna av. Den goda jordgubbssaften du får över serverar du antingen till din rulltårta eller gör en läcker drink på, med eller utan alkohol:)

Låt de mosade jordgubbarna rinna av, droppa enentuellt Cointreau eller citronsockerlag över sockerkakan innan du läger på de avrunna mosade jordgubbarna.

Vispa grädden så att den är ganska lös, rör i marsánpulvret, sikta gärna i det – det är viktigt att du rör ihop allt så du inte får klumpar. Grädden tjocknar av marsánpulvret så det är viktigt att grädden är löst vispad!

Bred ut de mosade avrunna jordgubbarna över botten som du fört över till nytt smörpapper och vänt på så att ovansidan hamnar neråt med socker och hallonpulver och nedersidan hamnar uppåt och får fyllningen på sig.

När botten svalnat brer du ut de mosade bären över kakan. Bred därefter ut vaniljgrädden. Rulla försiktigt ihop rulltårtan genom att lyfta pappret och försiktigt lossa, putta, lirka så att du får en fin rulle. Låt den stå och stelna lite och svalna helt. Rulla sedan din rulltårta i en blandning av råsocker, vanilj och kardemumma om du vill, alternativt i hallonpulver med socker. Förvara rulltårtan svalt, skiva upp allt eftersom. Eller frys in den hel eller i skivor (med en bit smörpapper eller bakplåtspapper mellan varje så de lossnar när du vill ta ut några ur frysen).

Det är lätt att rullen fastnar när man försöker ta loss den från bakplåtspappret efter gräddig, och även sedan då den rullar med socker och hallonpulver på utsidan. Men det blir lika gott ändå!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera