Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Karamelliserad aprikos
Ljuvliga smörkola- och medelhavssmaker!

Vare sig det är sommartid och frukten dignar på träd och i affärer eller det är vinter och frukterna är lite småledsna är det här ett utmärkt sätt att ta tillvara på olika frukter för att få till en ljuvlig snabblagad dessert.

När vi vandrar i Alperna brukar jag ofta göra just karamelliserad aprikos, eftersom den är i säsong då. Jag är över huvud taget väldigt förtjust i aprikos som jag gärna äter helt naturliga som de är, de påminner mig om Medelhavet, sol och värme.

När aprikoser tillagas märks det att de är ganska syrliga så det brukar gå åt lite större mängd socker när just aprikoserna karamelliseras jämfört med till exempel äpple, päron, persika eller nektarin. En annan frukt som behöver en hel del socker vid tillagningen är plommon – men nu åter till mina älskade aprikoser.

Eftersom mandel och aprikos passar nästan fånigt bra ihop är det väldigt gott att servera dem med mandelkakor eller biscottis, utöver en klick grädde eller kula vaniljglass som också höjer smaken.

Du behöver för ca 4 personer:

ca 8-10 aprikoser, tvättade, torkade samt delade i halvor och urkärnade

75 gram smör

ca 1 – 1 1/2 dl strösocker, gärna råsocker

gärna en bit vaniljstång, uppskuren på längden alternativt en knivsudd vaniljfrön som finns att köpa på burk

Smör och socker smältes med vaniljstång..
..aprikosen läggs i..
..och det hela karamelliseras till en ljuvlig efterrätt!

Gör så här:

När aprikoserna tvättats, torkats och kärnats ur skär du dem i bitar. Jag gör dem ibland i klyftor, men det går alldeles utmärkt att tillaga dem i halvor och kan rentav bli mer dekorativt. Smält smöret i en riktigt bra och helt rengjord stekpanna – det är viktigt att din efterrätt inte får smak av lök eller vitlök! När smöret börjat puttra häller du i sockret och vaniljen och rör om försiktigt tills sockret löst sig och du fått som en slags karamellsås. Lägg i aprikoserna, vänd runt dem under omrörning så de täcks av karamellsåsen samtidigt som de mjukar till den konsistens du vill ha dem. Tag upp dem och servera direkt med vispad grädde eller vaniljglass, kanske med en god mandelkaka till.

Faten väntar på att serveras med en klick grädde eller vaniljglass.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply