Caprigrönsaker

Ett fantastiskt sätt att bevara sommarkänslan in på hösten: Jag kallar det för Caprigrönsaker, för det är grönsaker som får förstärka Capritomater som är som en rätt vi fick på Capri. Cocktailtomater bakas i ugn i olivolja med vitlök, kapris och oliver samt lite örter – helt otroligt enkelt och makalöst gott. De här grönsakerna kan man sedan använda som tillbehör till fisk, kyckling, kött, blandat med pasta eller i en omelett. Gör gärna en stor sats och använd till olika saker vid olika tillfällen.

Du behöver:

åtminstone 600 gram cocktailtomater, gärna på kvist

4-6 vitlöksklyftor, hela

1 burk kapris i salt, ca 100 gram

1 burk eller ca 200 gram svarta oliver, med eller utan kärnor

några kvistar rosmarin och/eller timjan

1 zucchini, tvättad och skuren i bitar

åtminstone någon dl olivolja

salt och peppar samt ev lite chili

ev en skvätt vitt vin

Gör så här:

Börja med att först skölja av saltet på kaprisen i ett durkslag och därefter blötlägga em ett tag så att den värsta sältan lakas ur. Beroende på hur salta du sedan vill ha dem låter du dem antingen sköljas flera gånger och ligga längre i blöt i olika omgångar kallt vatten eller kör bara några varv så en del sälta är kvar. Smaka på en kapris, det är gott med en viss sälta kvar i den här rätten. Häll av lagen från oliverna. Lägg zucchinibitarna i botten på en ugnsfast form. Lägg på tomaterna, häll på oliverna och kaprisen. Tryck ner vitlökarna och strö över örter, salt och peppar samt eventuell lite chili. Ringla rikligt med olivolja över. Skvätt eventuellt lite vitt vin över.

Baka i ugn på ca 150-170 grader i cirka 30 minuter tills du tycker tomaterna ser bra ut och det doftar himmelskt i köket.

Servera grönsakerna till det du tänkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera