Pasta di Mandorle

Jag är verkligen fånigt förtjust i den här syditalienska godsaken gjord på bästa mandlar. Man gör som en mandelmassa fast lite mindre söt, och formar små kakor som gräddas. Min favoritvariant rullas i hela skalade mandlar av bästa kvalitet, men i avsaknad av dem här hemma fick det bli en annan variant som rullas i florsocker.

Kakorna kallas helt enkelt för ”mandelmassa” på italienska: pasta di mandorle. För att sätta min egen twist på dem, framför allt för att våra mandlar och mandelmjöl inte håller samma höga kvalitet och smak som nere i syditalien valde jag att smaksätta dem med en aning citron- och apelsinskal och gärna en liten skvätt rom.

Tag lite av smeten (som inte är så smulig som den ser ut här), forma en boll och rulla den i siktat florsocker

Du behöver för ca 20 stycken:

200 – 225 gram mandelmjöl

120 gram florsocker eller ännu hellre finmalt råsocker om du kan få tag på det (jag har sett det i Schweiz, men inte här hemma)

1 äggvita (ca 35-40 gram)

det finrivna skalet av 1/2 – 1 citron, väl tvättad och gärna ekologisk

det finrivna skalet av 1/2 – 1 apelsin, väl tvättad och gärna ekologisk

1 1/2 – 2 msk akaciahonung

gärna 1/2 – 1 tsk rom

De små kakorna rullas i florsocker innan de läggs på plåten för att bakas.

Gör så här:

Lägg mjöl, socker samt citron- och apelsinskal i en bunke. Tillsätt äggvita, akaciahonung och rom och rör samman till en pasta. Börja med en gaffel eller sked, avsluta sedan gärna med att blanda med händerna på äkta italienskt manér. Om blandningen blir för hård tillsätter du mer äggvita, om den blir för lös tillsätter du mer mandelmjöl. När du fått ihop pastan till en fast deg rullar du den i kulor om ca 25 gram styck. Rulla dem i siktat florsocker, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175 grader i 10-12 minuter. De ska precis börja ta färg, men fortfarande mjuka inuti. Låt dem svalna på plåten, lägg upp dem och servera. Om du till äventyrs skulle få några kvar av dessa mumsiga munsbitar förvarar du dem i en burk med tättslutande lock.

Kakorna som rullats i florsocker läggs på plåt med bakplåtspapper.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kakorna gräddas så de bara blir lätt gyllene, för att fortfarande ha saftighet inuti – ljuvligt!

Kommentera