Straccetti – italiensk sallad med kött

Straccetti

Den här rätten bjöd en väninna på. Hon är uppvuxen i Italien där den här salladen med ruccola, tomater, parmesan, stekta köttstrimlor samt rostade pinjenätter kallas för Straccetti som jag tror betyder ungefär strimlor.

Du behöver för 4 personer:

ca 600 gram nötkött – typ lövbiff, utskurenbiff eller ryggbiff

salt och peppar

olja och smör att steka i

ca 300 gram ruccola

ca 400 gram coctailtomater, skurna i halvor

ca 100 gram parmesan, hyvlad eller grovriven

ca 100 gram pinjenötter, lätt rostade i torr stekpanna

olivolja och kanske balsamvinäger till servering

Gör så här:

Lägg den sköljda och torkade ruccolan på ett stort serveringsfat. Strö de halverade tomaterna över. Hyvla parmesanen men spara den åt sidan så länge. Rosta pinjenötterna lätt, inte riktigt så mycket som de i bilden är rostade – de får lätt en besk ton om de rostas för mycket medan en lätt rostning bara förhöjer den angenäma nötiga smaken.

Stek köttet skuret i strimlor hastigt i het panna med olja, eventuellt med en klick smör. Krydda med salt och peppar. Den som vill har även lite örter och en vitlöksklyfta med vid stekningen för extra smak – jag är mycket förtjust i det. Lägg det nystekta köttet ovanpå salladen, toppa med pinjenötterna och servera direkt med en god olivolja och balsamvinäger att ringla över alternativt citron att pressa över.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera