Spaghetti con alcachofa, limone e parmigiano

När vi var i Italien förra våren stannade vi vid vägen och köpte nyskördade jordärtskockor direkt av bonden och hans fru i deras hus mellan vägen och Adriatiska havet. Jag köpte också ett gäng magiskt fina citroner och allt släpades hem i bagaget till Sverige. Väl hemma användes citronerna dels i den här rätten med jordärtskockorna och resten fick bli till en citronsorbet som du kan läsa mer om i eget inlägg. Det här är Italien, kärlek och magi på en tallrik tycker jag och nu när kronärtskockorna är i säsong använder du med fördel de första späda skockorna till den här rätten.

Om kronärtskockorna är väldigt små och mjälla kan du skära upp dem i små klyftor och koka och sedan använda dem hela, annars kokar du dem först i saltat vatten och plockar loss bladen och använder bottnarna. Är de som mina lite mittemellan kan du skära av den nedre köttigare biten av bladen och använda dem tillsammans med bottnarna skurna i bitar. Pröva och smaka, det viktiga är att det inte blir för mycket tuggmotstånd och smakar bra.

Kronärtskockor

Du behöver för 4 personer:

4 kronärtskockor

en rejäl slatt god olivolja – och lite till att hälla på den färdiga rätten

2-4 vitlöksklyftor, skalade och skurna i tunna skivor på längden

ev. 1-2 schalottenlökar, skalade och strimlade

det finrivna skalet och saften av 1-2 citroner, väl tvättade och helst ekologiska

peppar och salt

ca 2 dl riven god lagrad parmesan, hyvlad i tunna flagor

ca 500 gram pasta efter tillgång och smak

Gör så här:

Sätt på pastavattnet. Koka sedan pastan i vattnet med rikligt med salt tills den är al dente och blir klar precis när såsen är klar.

Gör pastasåsen: fräs vitlök och schalottenlök över medelhög värme i rikligt med olivolja. När löken är mjuk lägger du i kronärtskocksbottnarna skurna i bitar samt blad om du kan använda dem. Tillsätt citronskal, salta och peppra och låt sjuda ett litet tag bara så att smakerna blandas. Tillsätt citronsaft lite i taget – smaka av! När du saltar ska du tänka på att parmesanen även ger sälta.

Häll din nyavrunna pasta i pastasåsen, tillsätt parmesan och lite extra olivolja. Blanda runt och servera direkt med lite mer parmesanflagor och kanske några kronärtskocksblad som dekoration. Strö gärna lite slätbladiga persilja över. Servera direkt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Spaghetti med kronärtskocka, citron och parmesan – Italien på ett fat med kärlek och magi!

Kommentera