Marinerad grillad kycklingfilé

Det här är en oerhört enkel men så god marinad till kyckling. Jag föredrar de saftiga kycklinglårfiléerna, men man kan även ta hela kycklingbröstfiléer.

Numera har jag ibland sett bröstinnerfiléer från Kronfågel i affärerna. De var riktigt saftiga och fina och lagom små grillbitar. Självklart kan man även göra kycklingklubbor med samma marinad – men tänk då på att de tar lite längre tid att grilla eller steka. Jag grillar helst den här kycklingen på träkolsgrill, men det går även att göra dem i ugnen. Kycklingen behöver inte ligga så länge i marinaden om du inte har tid. Kycklingen får fin smak av vitlök, citron, rosmarin och soya och är även god att äta ljummen eller kall – alltså utmärkt till buffé!

Du behöver till ca 10 personer:

1½ kg kycklingfilé (lår- eller bröst- eller annan del som du föredrar)

Till marinaden:

Saft och det finrivna skalet från ca 3 citroner – du kan även använda lime

1- 1½ dl soya

ca 10-15 vitlöksklyftor, pressade

rosmarin, torkad eller färsk – 2-3 msk torkad, mer om du använder färsk

1½ dl olivolja

Gör så här: 

Blanda ihop marinaden och smaka av så den har fin balans i smakerna.

Dela kycklinglårfiléerna i två delar, om du använder sådana. Använder du bröstfiléer kan du med fördel skära dem i strimlor på 2-3 cm för att underlätta grillningen/stekningen. De nya bröstinnerfiléerna är redan perfekta i storlek. Om du använder kycklingklubbor är det bra att skåra köttet med en vass kniv så marinaden tränger in och ger smak – samtidigt blir de lite lättare att grilla och stektiden kortas något. Låt köttet vila i marinaden i åtminstone en halvtimme – upp till några timmar eller över natten. Grilla köttet över kolbädd eller i ugnen på 225 grader eller under grillelementet. Kolla att köttet är genomstekt genom att sticka en kniv eller sticka i köttet – om saften som sipprar ut är klar är kycklingen genomstekt. Lägg bitarna på ett uppläggningsfat och servera med tillbehör du valt. Jag tycker det är mycket gott att göra en yoghurtsås med ugnsbakad citron som du finner här bredvid. En annan riktig favorit till denna grillade kyckling med medelhavssmaker är fetaoströra. Recept finner du här bredvid på www.hd.se/mat – I Skafferiet och på www.katinkaskitchen.com.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera