Havtornssorbet

Havtorn har en ganska säregen och komplex smak – den är full av spännande tropiska smaker och har samtidigt en viss beska samt mycket hög syra. Den behöver socker för att komma till sin rätt, särskilt i efterrätter, fast inte för mycket.

Jag använder även havtornen i maträtter, som i en skysås på kycklingfond. Här får den trona i eget majestät i en ljuvlig sorbet som brukar få även den mer skeptiske på fall. Sötsyrlig och vackert orangefärgad är den en favorit hos oss.

Havtorn hittar man glädjande nog numera praktiskt i frysdisken på många mataffärer.

Du behöver:

2 paket fryst havtorn (à 225 gram – totalt 450 gram)

2 dl socker

1 1/2 dl glykos (ger extra bra konsistens på sorbeten)

2 1/2 dl vatten

Gör så här:

Koka upp socker och vatten till sockerlagen. Lägg i de frysta havtornen och glykosen och värm upp. Om du använder färska bär blandar du dem med den avsvalnade sockerlagen, för att behålla så mycket näringsämnen som möjligt, inte minst bärens rika innehåll på C-vitamin. Låt det hela stå och svalna. Smaka av så du har bra syra och tillsätt eventuellt mer sockerlag, men tänk på att den framträder ännu mer när sorbeten blivit fryst. Det är därför lätt att tro att man har tillräckligt med socker fast man inte har det. Mixa blandningen ordentligt i en hög mixer. Sila blandningen genom ett durkslag så du blir av med alla kärnor och skalbitar från havtornen. Ställ blandningen kallt innan det är dags att köra den i glassmaskinen. Det avsilade kan användas i yoghurt, fil, på gröt eller i bröd – fullt av nyttigheter!

Kör sorbeten i glassmaskinen och servera direkt eller kanske ännu hellre lägg över den färdiga sorbeten i plastbunkar med lock och ställ i frysen tills det är dags att servera. Lägg upp, eventuellt med andra goda grejer såsom rostad vit choklad, rostad riven mandelmassa, kaksmulor, grädde, vaniljmousse (vaniljbavaroise), havtornscurd, havtornspulver… och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*