Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Japansk lax i kuber

Den här underbara laxen gör jag gärna både till vardags och till fest. Servera gärna med ris och kokt broccoli. Marinaden fungerar som en slags sås vid servering.

Den passar även utmärkt på en buffé eftersom den även är ljuvligt god ljummen eller kall. Det är mina barn som kallar den för japansk lax, den har i vart fall asiatiska smaker och är en riktig favorit. Den går att förbereda så den står och marineras i sin lag för att gräddas i ugnen precis innan den ställs fram på bordet.

Jag måste ordna nya foton på den här rätten! Av någon anledning ser den sällsynt tråkig ut på de här bilderna, men låt dem inte förleda dig – provlaga rätten så blir du säkerligen lika fäst vid den som jag!

Du behöver till ca 10 personer:

1½ kg laxfilé, skinnfri

1½ dl saft från citron och lime, och det finrivna skalet

1 dl soya (helst Kikkoman japansk soya)

grön tabasco, ca 10 stänk

6-8 cm ingefära, riven

gärna örtsalt med alger och/eller citron

Gör så här:

Blanda ingredienserna till marinaden. Skär laxen i kuber på ca 2×2 cm. Häll marinaden över laxkuberna i en ugnsfast form. Låt laxbitarna marineras tills det är dags att ställa in i ugnen. Grädda i 175 grader i 5-10 minuter. Jag tycker att laxen är bäst när den är lite ”sashimi-aktig”, d.v.s. lite rå i mitten, för att inte bli torr, seg och tråkig. Vill du ha den genomstekt låter du den stå lite längre i ugnen.

Det är gott att servera en fräsch grönsallad till, och kanske kokt ris eller en bulgursallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply