Cassis Cosmo

Cassis Cosmo – en god drink

Jag letade efter recept på vodkabaserade drinkar och hittade ett på hallon-cosmopolitan. Det här blev vår version, eftersom frysen innehöll lingon, blåbär och svarta vinbär och valet föll på det senare. Det här blev vår juldrink! Ibland gjord på svarta vinbär, ibland på hallon.

Det är bra att ha en riktig ”shaker” och ”strainer” det vill säga bartenderdoningar för att kunna göra en riktigt bra drink. I avsaknad av det använde vi en stavmixerbunke med lock (som inte slöt särskilt tätt) samt en hederlig ganska liten kökssil. Nu vet vi vad vi önskar oss till jul.. 🙂 Därutöver behövs en muddler, som är som en stav med gummi eller trä nederst som man kan mosa bären med så att saften kommer ut. (se bilden)

Vi valde limejuice eftersom jag tycker det passar mycket bra med de svarta vinbären, men den som vill tar citronjuice och då även ”twist of lemon” på slutet (se nederst i receptet).

Du behöver för 4 drinkar:

16 cl vodka, gärna Absolut Kurant som ju har svartavinbärssmak men vi använde vanlig vodka

1 – 1/2 dl frysta eller färska svarta vinbär alternativt hallon

12 cl sockerlag

8 cl lime- eller citronjuice (vi använde lime men citron går lika bra)

prosecco att toppa upp glasen med

is till mixningen och att kyla glasen (men drinken serveras helst utan is)

ev. en bit limeskal (väl tvättat såklart) att squeeza till över drinken och lägga högst upp

Gör så här:

Ta fram drinkglas, gärna martiniglas. Lägg is i dem så de kyls ordentligt medan du gör resten.

Lägg bären i en shaker (eller vad du använder för kärl i stället), krossa dem med muddlern, tillsätt sockerlag och fortsätt mosa bären ett litet tag. Tillsätt vodkan och lime- eller citronjuicen. Lägg i en näve is också. Sätt på locket på shakern och skaka shakern ordentligt så allt blandas. Med hjälp av strainern häller du sedan drinken i de fyra glasen som du först tömt på is. Toppa upp med prosecco och dekorera med ”en twist of lime” vilket betyder att du tar den lilla skalbiten du skurit av med till exempel en potatisskalare, nyper till den över drinken och lägger den högst upp på den. Det ger en härlig arom och ser dekorativt ut.

Servera och njut!

Skål önskas med vänliga drinkglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera