Citronkyckling till buffé

Kycklingbröst – eller annan del, som till exempel de saftiga lårfiléerna – blir mycket saftiga och goda när man lägger dem i en form och gräddar i ugnen. Dessutom slipper man stekoset! En otroligt snabb och lättlagad rätt som snabbt blir en favorit!

Citronerna som bakats med serveras till rätten, efter att du tagit några och pressat i yoghurt för att göra en oslagbart enkel god sås att servera till. Receptet finner du här bredvid.

Du behöver till ca 10 personer:

1½ kg kycklingfiléer (bröst- eller lår-)

3-4 citroner, helst ekologiska, skurna i halvor och sedan halverade igen

Peppar och salt

Ev. någon god kryddblandning – jag använder gärna chili- och limekryddblandningen från Santa Maria

Örtkrydda efter tillgång och smak (t.ex. timjan, rosmarin, herbes de Provence…)

Olivolja till att smörja formen samt ringla över hela rätten

Om man vill kan man lägga i några hela vitlöksklyftor också – de behöver inte vara skalade!

En skvätt vitt vin, om du har det

Lägg kycklingen i en ugnsfast form som du smort med olivolja, häll lite vin runtom (eller lite buljong, eller så låter du bli vätskan), strö kryddorna över kycklingen och stick ner citronerna och ev. vitlöksklyftorna mellan kycklingbitarna. Grädda i ugnen på 200 grader ca 20-30 min – pröva så att kycklingen är helt genomstekt genom att sticka en kniv eller sticka i köttet och se att saften som sipprar ur är helt klar, inte rosa.

Servera med yoghurtsåsen som du gör på följande vis: Du tar den ugnsbakade citronen och pressar ner saften från några citronbitar i naturell yoghurt, turkisk yoghurt eller matlagningsyoghurt. Smaka av med salt och peppar. Har du bakat vitlöksklyftor tillsammans med kycklingen är det väldigt gott att mosa dem och blanda i yoghurtsåsen.

Bon appétit!

önskar Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Så gott det låter…..det här blir menyn på lördag!!!!! Så roligt med dina nya recept varje vecka! Kram fr Carola

Kommentera