Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Linsdipp till buffé

Om man vill kan man bjuda på linsdipp med grönsaksstavar att dippa till drinken före maten. Jag brukar ta stavar av morötter, gurka, selleri och kanske blomkål och broccoli om man gillar den rå. Den kan med fördel även förvällas något för att få en bättre smak och konsistens.

Den här enkla, nyttiga och goda dippen brukar jag göra på röda linser. De behöver ingen blötläggning och är därför praktiska. Linsdippen är utmärkt att servera till ett gott bröd eller till grönsaksstavar (morötter, selleri, gurka, vårlök, rädisor – vad du finner och vill ha) som gott tilltugg före maten, men fungerar även som en slags sås till grillat till exempel, ungefär som hoummus fast med lite luftigare konsistens.

Du behöver: 

2 dl röda, bruna, gula eller gröna linser

vatten till kokning

1-2 klyftor vitlök, finhackad eller pressad

2-3 cm ingefära, riven

en bit färsk chili, finhackad – eller torkade chiliflagor

¼-½ tsk mald spiskummin (kan uteslutas om man vill)

saft av ½-1 citron eller mer (börja försiktigt och smaka av!)

2-4 msk god naturell yoghurt (återigen: smaka av och se också till konsistensen)

2-4 msk olivolja

Flingsalt eller annat gott salt – smaka av med lite i taget, vitlöken och kryddorna ger en känsla av sälta

Ev. färsk koriander eller annan örtkrydda

Kanske lite olivolja att dekorera med

Ev. salt – smaka av!

Gör så här: 

Koka linserna i vatten enligt anvisning på förpackningen och lägg kanske en bit lök i kokvattnet. Vill du ha en lite mildare ingefärssmak kan du lägga i skivad ingefära i kokvattnet och sedan mixa den tillsammans med linserna och övrig smaksättning. När linserna är riktigt mjuka häller du av överflödigt vatten och låter dem svalna av lite. Kör dem sedan i mixer tillsammans med riven färsk ingefära, vitlök, spiskummin, yoghurt, citronsaft, olivolja och lite salt. Om du använder röda linser brukar de knappt behöva mixas – jag brukar mosa ihop dem med en gaffel och blanda med de övriga ingredienserna. Det är gott och vackert att ha i lite koriander. Man kan annars lägga ett blad koriander eller annan örtkrydda ovanpå vid serveringen. Smaka av så du tycker balansen är fin. Häll upp i en vacker skål och ställ fram tillsammans med grönsaksstavar och/eller gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply