Spansk kaka från 20-talet

En ljuvlig spansk kaka med mandel, citron och brynt smör – ett recept från 1920-talet!

Det här är ett recept med åtminstone 99 år på nacken! Det kommer från kokboken Finare Matlagning, utgiven 1921 i Stockholm på P.A. Norstedt & Söners Förlag. Denna kokbok med recept för lite festligare tillfällen utgör ett tillägg till Hemmets Kokbok, utgiven av Fackskolan för Huslig Ekonomi i Upsala (de stavade så på den tiden).

En del recept i denna kokbok är för oss minst sagt kuriösa såsom stuvad kalvhjärna eller sufflé på konserverad ananas. Det här receptet är ett av de som fångade mitt intresse – och det blir en riktigt god och vacker kaka att servera vid en kaffe- eller tebjudning eller som efterrätt.

Jag som är van vid mitt födelseland Spanien konstaterar att receptet har likheter med Tarta de Santiago, som du hittar i eget inlägg här på Katinkas Kitchen, men då den är smaksatt med apelsin är den här smaksatt med fräsch citron.

Du behöver till en kaka för ca 12 personer:

250 gram sötmandel (jag tog färdigmalet i form av mandelmjöl, men det blir säkert godare med egenhändigt nymalen mandel)

10 gram bittermandel (som jag helt sonika utesluter eftersom jag verkligen inte gillar smaken)

2 dl strösocker, gärna finkornigt råsocker

125 gram skirat smör (jag brynde 150 gram smör och silade av det klara gyllene smöret som mättes upp till 125 gram och användes)

det finrivna skalet av 1-2 citroner, väl tvättade och helst ekologiska

den nypressade saften av en citron

3 ägg

Till formen:

2 citroner, skalade och tunt skivade (tag även bort alla kärnor, de är beska!)

250 gram strösocker

Gör så här:

Bryn smöret och sila sedan av den rätta mängden eller gör som originalreceptet: skira det (det vill säga smält det i en kastrull). Låt smöret svalna av lite och rör det sedan vitt och luftigt med sockret. Tillsätt äggulorna, det finrivna citronskalet samt den malda mandeln alternativt mandelmjölet. Blanda ihop. Vispa äggvitorna till hårt skum med en knivsudd salt. Vänd försiktigt ner äggviteskummet.

Skala citronerna och se till att även få med den vita hinnan runt dem. Skär citronerna i tunna skivor, tag bort alla kärnor.

I botten av en eldfast pajform eller form med löstagbara kanter som du smort med smör strör du ett lager socker, lägger citronskivorna i ett vackert mönster, häller på mer socker och brer sedan försiktigt ut smeten över citronerna utan att det vackra mönstret rubbas.

Grädda kakan i ca 150 grader i 1 timme (originalreceptet föreskriver 1 1/2 timme i otydliga ”svag ugnsvärme” men jag testade mig fram till vad som blir ett bra resultat med våra mer effektiva ugnar.

Servera kakan kall, helst dagen efter den tillagats, med vispad grädde.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera