Räkcocktail – originalet!

Jag hade både sallad och en smal bit stjälkselleri i, och serverade bröd till. På toppen är det hackade blad från stjälksellerin.

Många tror säkert att räkcocktailen är en uppfinning från 70-talet. Det trodde jag också, tills jag började göra lite efterforskningar. Men nej, den lär ha uppfunnits redan på sent 1800-tal. Det sägs att en gruvarbetare i Kalifornien gick in på en bar efter sitt jobbpass och beställde en massa ostron och dryckjom därtill. När han ätit en del av ostronen stjälpte han resten i ett tomt glas, hällde på Worchestersås (uttalas kuriöst nog Woostersås!), citron eller vinäger (olika uppgifter förekommer), tabasco, riven pepparrot samt lite ketchup (som alltså fanns i någon form redan då, den lär ha uppfunnits ännu tidigare på 1800-talet! men det är en annan historia). Den här ”cocktailen” blev populär och man började även servera den gjord på andra sjöfrukter såsom räkor, krabba etc.

Jag blev nyfiken och ville pröva hur den smakar – riktigt gott är svaret, med smaker lite åt Bloody Mary. Eftersom det ändå är 2020 kunde jag inte låta bli att ha lite sallad i botten. Här är mitt recept:

Om du skalar räkorna själv är det utmärkt att spara skalen till nästa dag och koka ljuvlig fond på dem som du sedan kan använda i en soppa, till en sås eller i en pastarätt. Recept på såväl fonden som räkbisque, en ljuvlig fransk räksoppa, finner du i egna inlägg på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger.

Du behöver för 6 personer till förrätt:

300 gram skalade färska räkor (man kan köpa färdigskalade i lag)

färskpressad juice av 1 citron (den som vill tar en god vinäger istället)

1/2 tsk Worchestersås

2-3 tsk finriven pepparrot

några stänk tabasco (smaka av!)

3 msk ketchup av riktigt god kvalitet (ej vanlig söt ketchup, använd i såfall snarare en god fyllig aromatisk chilisås, men ej thaiversionen som är för söt)

salt och svartpeppar

ev. några droppar mild whisky eller bourbon (mitt påfund, men passar väldigt bra)

salladsblad att dekorera med och kanske smala stänger av stjälkselleri som jag tyckte passade till

Gör så här:

Blanda ingredienserna till dressingen i en skål, lägg i de skalade räkorna och blanda runt så att alla får lite dressing på sig. Lägg upp räkorna i vackra cocktailglas, dekorera med vackert salladsblad. Så här kan rätten stå färdig och vänta ett tag på gästerna.

Servera, känn historiens vingslag och njut! Drick gärna upp resten av vätskan i ”cocktailen”.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera