Ramslöksomelett

Ramslöksomelett på strimlad ramslök dekorerad med ramslöksblommor

Omeletter eller frittatas brukar vara favoriter till helgbrunch i mitt kök. De kan varieras i oändlighet – här är det en härligt vårlig omelett med färsk ramslök som hackats. Snabbt, enkelt, gott och nyttigt.

När det gäller omeletter gör jag gärna dem i portionsstorlek, möjligen en för två personer, annars blir de lätt för tjocka och går inte att vika. Då blir det en frittata. Servera en fräsch sallad till.

Eftersom den här ramslöken plockades ganska sent på säsongen hade de börjat blomma. Släng för allt i världen inte blommorna – de är alldeles delikata och poppar liksom i munnen när man tuggar på dem då de har som en liten saftig knöl i mitten, och så ger de en underbar mild löksmak!

Ramslöksomelett i vardande

Du behöver för 4 personer:

beräkna 2-3 ägg per person beroende på hur hungriga ni är

en liten sked kallt vatten per ägg

ett rejält knippe färsk ramslök, sköljd, torkad och hackad

salt, gärna örtsalt, och peppar

olivolja eller annan olja eller smör till stekning

gärna ramslöksblommor att dekorera med, om det är sent på deras säsong

Gör så här:

Knäck äggen i en liten skål, tillsätt vattnet och vispa försiktigt med en gaffel. Här är det viktigt att äggvitorna och gulor blandas, men utan att förlora den lite sega sammanhängande konsistensen. Vispar man för mycket blir det snarare basen till äggröra – då håller inte omeletten ihop. Personligen föredrar jag i varje givet läge vatten framför mjölk. Jag tycker att mjölk (eller ännu hellre grädde) ger basen till en fin äggröra. Men nu är det omelett vi ska göra!

Hetta upp en bra stekpanna först på medelvärme – själv använder jag en gammal väl instekt gjutjärnspanna eller en tung panna med non-stick-yta, men ta den panna du föredrar och som du vet är bra att steka i. Se till att pannan blir riktigt varm innan du har i stekfettet. Jag brukar alltid använda olivolja, men man kan blanda olivoljan med en klick smör, för smakens skull. Om man använder bara smör måste det vara klarat smör, annars fälls mjölkpartiklarna ut och bränns i botten av pannan, men genom att blanda med olja undviker man det.

När pannan är varm och smöret slutat fräsa utan att ha bränts, häller du först i ramslöken och låter den stekas mjuk. Öka därefter värmen så att det är riktigt varmt när du ska hälla i de lättvispade äggen, drag genast ner värmen till ganska låg värme. Det ska fräsa och bubbla till när du häller i äggsmeten. Lyft omeletten med gaffeln både vid kanterna och i mitten, så att ägg som ännu inte stelnat rinner till botten för att stelna i den varma pannan. Det går ganska fort att steka omeletten när man börjar med varm panna. Krydda med lite peppar och salta, örtsalt är gott här. När omeletten fortfarande är krämig i mitten utan att vara rinnig, men inte blivit brun på ytan häller du upp den på tallriken så den viks på mitten och läggs dubbelvikt som en halvmåne. Strö salt eller örtsalt över och både för att det är gott och vackert brukar jag ringla olivolja över precis innan omeletten serveras. Dekorera gärna med färska ramslöksblommor och servera med en fräsch sallad. En omelett ska inte vänta på dig – den kan gästerna gärna vänta på vid bordet och få sin nystekta omelett direkt från pannan då den fortfarande är rykande varm och samtidigt krämig och fin inuti.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera