Min auditionrätt i Sveriges Mästerkock

Jag missade i nervositeten helt att fota min rätt som presenterades för juryn, och den kom ju inte med i programmet – men den liknade den här fast snyggare vill jag minnas 🙂
Som en elegantare korsning mellan den här och testtallrik 3 nedan

När man ska försöka tävla i Sveriges Mästerkock går det åt mycket fundering och planering för att få fram en lämplig tävlingsrätt. Den ska sedan provlagas om och om igen, och så ska uppläggningen testas fram och tillbaka tills rätten känns klar att presentera. Dessutom har man ynka 45 minuter på sig att laga rätten, inför TV-kamerorna. Även om man får ha med färdig fond, kryddor, färdigskuret kött etc. gäller det att allt sitter och man vet precis vad man gör för att hinna – och sedan komma in till juryn med varm mat!

Min tävlingsrätten gången innan – kummelrygg med rotfruktspytt och smörsås på reducerad hemkokt havskräftsfond

Jag ville ha en rätt som visar vem jag är, mat lagad med kärlek, skapad av mig. Eftersom jag förra året gjorde audition med fisk, närmare bestämt kummelrygg med rotfruktspytt och smörsås på reducerad havskräftsfond, ville jag ha något med kött den här gången.

Allt är förberett och påsarna står packade för till Sveriges Mästerkock – uttagningen i Täby Centrum

Då jag älskar hjortkött föll sig valet naturligt; hjortfilé. Den kryddades med en egenhändigt komponerad kryddblandning med en massa spännande saker i såsom rostad vitpeppar, korianderfrö och enbär, timjan, rosmarin, lagerblad, aromatisk espelettechili, svarta vinbärspulver och salt. Tillbehören då? Jag gillar att laga mat efter säsong och eftersom audition görs i september valde jag selleri och zucchini. Zucchinin stektes i olivolja med saft av grillad citron och fick ytterligare smak av örtsalt och en aning espelettechili. Sellerikuber som skurits med precision stektes i brynt smör med en gnutta citron. Persiljerötter kokades och förvandlades till puré smaksatt med schalottenlök, päron, brynt smör och grillad citron. Därtill hade jag strimlat selleri som friterades och kryddades med ett hemgjort sellerisalt som jag gjort på ugnstorkad stjälkselleri som mortlades med havssalt.

Selleristrimlor friteras
Såsen kokas till aöuditionrätten

Såsen måste vara alldeles magisk – full av kärlek och magi! Jag valde att smaksätta den med enbär och gin, därför att jag i mitt smaknörderi tycker att en not som finns i enbär även går att känna i selleri. Såsen fick ytterligare smak och fyllighet av såväl schalottenlök som päron och äpple, och en hemkokt fond. Det visade sig omöjligt att så långt efter senaste jakten få tag på ben från hjort, så jag kokade fonden på kalvben som jag köpte i Östermalmshallen. Av en hel jättekastrull med benkok blev det en halv liter intensivt mustig fond som utgjorde basen i såsen och reddes av med grädde och en aning arrowrot för rätt konsistens.

Grönsakerna till kalvfonden
Kalvben rostas till fonden
Fonden kokar – sakta, länge, länge… det finns inga genvägar till en god sås!
Av jättekastrullen bidde det en halv liter mustig välsmakande reduktion till såsbas

Att göra en vacker uppläggning är lättare sagt än gjort, särskilt när man ska ha sås med på tallriken som hopplöst vill rinna ut och är allt annat än fotogénique. Många testvarianter blev det innan vi landade i det jag presenterade. När jag gick på första audition (man går först igenom en slags för-audition för att se om man släpps fram till juryn inför TV-kamerorna) hade jag grön zucchini och friterad grönkål med på tallriken. När jag gick vidare till audition inför juryn och TV-kamerorna i Täby Centrum valde jag att ta bort grönkålen och jagade rätt på gul zucchini för att få mer höstkänsla på tallriken. Vi skulle ta med egen uppläggningstallrik, eftersom våra uppläggningstallrikar är ganska små och det blir vackrare uppläggning på en större tallrik gick jag till Matteus butik och botaniserade. Jag hade tänkt mig en vit tallrik, men vi kom fram till en varmt grå tallrik blev snyggare och mer höstligt. Dessvärre visades uppläggningen inte i TV, men Mischa gillade såväl den som tallriken! Den intresserade kan scrolla neråt för några testtallrikar..

Eftersom jag inte gick vidare fick man inte se min rätt eller höra hur alla i juryn berömde min matlagning, hantering av köttet och smakerna – Mannerström gick till och med tillbaka till tallriken för att äta mer sås när jag fick mitt Mästerkocksförkläde påhängt!

Sedan fick jag vänta ett tag i kulisserna och när jag kom ut stod maken och en god vän och gjorde vågen då de såg att jag fått ett förkläde!

Jag fick ett förkläde – Gävle nästa!

Lycklig och glad åkte jag hem och vilade innan det var dags att kavla upp ärmarna och läsa på och öva inför slutkvalet i Gävle.

Sveriges Mästerkock – uttagning i Täby Centrum
Legendaren Mannerström samlar tankarna
Sveriges Mästerkock – uttagning Täby Centrum
Mitt framträdande är klart, smaksäkra Mischa Billing ska snart gå upp på scen med de andra i juryn
Sveriges Mästerkock – Uttagning i Täby Centrum
Jurymedlemmarna delar med sig av sina kunskaper till allmänheten och programmets producent Tina Graffman pratar med Leif

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Auditionrätten – test 1
Auditionrätten – test 2
Auditionrätten – test 3
Rätten som presenterades för juryn liknade den här – som en korsning mellan denna och tallriken överst vill jag minnas, tyvärr glömde jag i stressen och nervositeten att fota…
Auditionrätten – test 4
Auditionrätten – test 5
Auditionrätten – test 6
Auditionrätten – test 7
Auditionrätten – test 8
Auditionrätten – test 9

Kommentera