Tankar kring födelsedagstårtor…

Passionsfruktsmousse på mandelfondantbotten med passionsgelé, dekorerad med rosenblad och tomtebloss – en av våra födelsedagstårtor

När barnen fyller år brukar de önska sig vad de vill ha till middag. Middagarna brukar bli familjetillställningar i mindre eller större format, ibland med vänner också. Vårt födelsedagsrace ligger koncentrerat över i princip ett halvår och inleds i november med makens dotters födelsedag, fortsätter raskt i december med min dotters födelsedag i mellandagarna och hack i häl i tidigaste januari när vi knappt hämtat oss efter nyår är det dags för makens sons födelsedag på Trettondagen. En dryg månad senare, i februari är det dags för min sons födelsedag varefter vi har lite andrum innan makens födelsedag i april och så avslutas det hela med min födelsedag i juni.

Tryfflig chokladkaka toppas med färska bär och serveras med lösvispad grädde

Till efterrätt brukar ungdomarna, som de nu blivit, önska sig tårta i någon form, dottern väljer den tryffliga chokladkakan serverad med en massa färska bär och lösvispad grädde medan övriga oftast väljer en moussetårta, gärna med passionsfrukt. Sonen brukar ibland välja en glassbomb istället och så även i år. Blåbär och något syrligt löd instruktionen till lilla mamman som kom upp med den här skapelsen; blåbärsglass med ett inre av en gulgrön sorbet på lime med basilika. Helst hade jag velat ha citronverbena men det kan man inte få tag på så här års, i vart fall inte på våra breddgrader. Utanpå spritsar jag en italiensk maräng som bränns av med brännare, vilket är lättare än att baka hela härligheten i het ugn, som man gjorde förr. Då behövs dessutom en botten som isolerar längst ner.

Glassbomb eller Baked Alaska som det också heter är faktiskt en mycket äldre rätt än man kan tro. Mitt senaste intresse för mat som man åt för 100 år sedan, på det glada 20-talet, har bland annat visat att Baked Alaska är en av de tjusiga efterrätter som ibland serverades då. Men den är faktiskt ännu äldre, den uppfanns redan på 1800-talet då en matroad kemist gjorde upptäckten att äggvita inte leder värme(!). Sagt och gjort; de nya tekniska rönen som duggade som spön i backen i den rådande industrialismens tid ledde till att den spektakulära efterrätten gjorde entré i salongerna – så spännande och raffinerat med iskall glass inuti och het maräng utanpå! Glace, som det då stavades även här i Sverige, var en ny och spännande rätt som serverades i en uppsjö olika smaker. I denna anda såhär på det ”nya 20-taletserverar vi glassbomb eller Baked Alaska på blåbär, basilika och lime till vår jubilar!

Baked Alaska vaniljglass med havtornssorbet

Receptet finner du i eget inlägg här bredvid på Katinkas Kitchen.

Mycket glädje och bon appétit i födelsedagsköket önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Baked Alaska Vaniljglass havtornssorbet italiensk maräng på mandelfondantbotten

Kommentera