Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Jordgubbsglass

Vad smakar väl mer sommar än en jordgubbsglass..? Det skulle möjligtvis vara en glass på smultron eller rabarber. Här har jag skapat lite sommarkänsla mitt i vintern med hjälp av frysta jordgubbar. När de färska kommer väljer jag nog att göra sorbet på dem för den där underbart koncentrerade oemotståndliga jordgubbssmaken.

Till skillnad från det tidigare publicerade receptet på snabb jordgubbsglass som bara körs i mixer med frysta bär, socker och grädde kokar jag här de frysta jordgubbarna med socker för att lösa sockret helt. Det blir mer som en italiensk glass, eftersom den inte innehåller några äggulor och man inte behöver börja med att koka en crème anglaise som bas. Det gör även att glassen är både snabb- och lättlagad.

Om du inte har någon glykos ökar du bara sockermängden motsvarande.

nyslungad jordgubbsglass

Du behöver för ca 4-6 personer:

2 dl mjölk

1 1/2 dl socker

1/2 dl flytande glukos (bidrar till bättre konsistens och mindre iSight)

250 gram frysta jordgubbar

2 dl grädde, jag använder Valios laktosfria grädde

ev. en knivsudd vaniljfrön (finns att köpa på burk eller ta lite ur en vaniljstång)

ev. några droppar citron

Gör så här:

Lägg de frysta bären med sockret i en kastrull och låt koka upp och småputtra så att jordgubbarna smälter och sockret löser sig helt. Drag av kastrullen från värmen. Låt svalna. Visa med mjölk tills du fått en bra konsistens. Tillsätt grädden på slutet och eventuellt lite vanilj om du vill. Smaka av ifall du behöver några droppar citron, kan vara bra för syran.

Ställ smeten i kylskåpet så den blir helt kall innan du häller den i glassmaskinen. Servera den nyslungade glassen direkt, gärna i skålar som du kylt i frysen innan. Annars lägger du in den i en bunke med lock i frysen. Den håller gott och väl några veckor. Tänk på att ta fram den ett tag innan servering så den går att lägga upp vackert med glasskopa.

Servera direkt, kanske med några maränger.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply