Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Sorbet på jordgubbar, lime & basilika

Sorbet på jordgubbar ger en alldeles underbar sommarkänsla. På vintern använder jag frysta jordgubbar som här piggats upp lite extra med lime och basilika. Jag hade en hel bunke basilika kvar sedan antipasto någon dag tidigare då jag även haft en del i en limesås jag serverade till en hemslungad jordgubbsglass. Den blev så uppskattad att jag utgick från den basen när jag gjorde den här sorbeten.

Du behöver:

2 dl socker, gärna finkornigt råsocker

1 1/2 dl vatten

1-2 dl basilikablad med stjälkar

det finrivna skalet av 1-2 limefrukter, väl tvättade och gärna ekologiska

den pressade saften av 1-2 limefrukter (efter du rivit skalet på dem)

ev. 5-10 limeblad för extra aromatisk smak

250 gram jordgubbar

Gör så här:

Koka upp socker och vatten, lägg i limeskal och basilika och låt sjuda tills sockret löst sig helt. Lägg i de frysta jordgubbarna tills de tinat helt. Drag av värmen och låt svalna, tillsätt limesaften och sila av blad och skal. Lyft upp basilikabladen. Mixa blandningen slät i mixer. Ställ i kylen så blandningen blir helt kall innan du häller den i glassmaskinen. Lägg den färdigslungade sorbeten i en plastbunke med lock och lägg in den i frysen. Tag fram den ett litet tag innan servering men tänk på att hemgjord glass och sorbet tinar snabbt. Lägg upp sorbeten i skålar, kyl gärna skålarna väl innan så smälter sorbeten inte lika fort. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply