Pasta avokado purjolök

Pasta avokadocreme lime purjolök

Det här är ett hopkok av vad som fanns i kylen; avokado, en halvvissen purjolök, lime, parmesan – och pasta i skafferiet. Jag ”smälte” den rensade purjolöken som skurits i strimlor i lite brynt smör och spädde med en aning havregrädde men om man utesluter smöret blir det en vegansk måltid, förutsatt att man även hoppar över parmesanen. Det blev en mycket god vegetarisk pastamiddag med fräscha smaker. Just purjolöken passade väldigt bra med sin milda smak till avokadon och limejuicen piggade upp medan parmesanen ger sälta, umami och ytterligare fyllighet till den krämiga såsen. En ny favorit vi gärna gör om!

Du behöver för 4 personer:

1 purjolök, väl sköljd och rensad samt strimlad

en rejäl klick smör

en skvätt havregrädde eller vanlig grädde om man så föredrar

3-4 avokados, skalade och urkärnade – som mixas med limesaften

saft av 1-2 limefrukter

nymald svartpeppar

gärna lite örtkryddor (jag tog basilika)

salt (smaka av – parmesanen ger sälta)

ca 1-2 dl nyriven parmesan

pasta efter tillgång och smak, vi tog linguine men det går lika bra med andra sorter såsom penne, tagliatelle, spaghetti, makaroner etc… Jag beräknar dryga 100 gram pasta per person och kokar gärna ett paket å 500 gram för 4 personer – rester går alltid åt till lunch

Avokadokräm med lime

Gör så här:

Sätt på en stor kastrull med pastavatten. Salta det väl innan du lägger i pastan men se gärna till att koka pastan så den är klar samtidigt som såsen för bästa resultat.

Lägg den strimlade purjolöken i en stekpanna eller kanske ännu hellre en kastrull elle sauteuse (såskastrull) med smör och lite salt. Låt ”smälta” över medellåg värme och koka tillsammans med en skvätt havregrädde eller vanlig grädde tills purjolöken blivit helt mjuk. Riv osten och ställ åt sidan så länge.

Lägg avokadon med lime och lite salt i en hög smal bunke och mixa med stavmixer tills du fått en slät avokadocrème, smaka av och ställ åt sidan så länge. Tack vare limejuicen håller den sig fint i färg och smak ett tag.

När pastan är färdigkokt häller du den i en bunke eller traktörpanna eller ner i den krämiga purjolöken, tillsätt avokadokrämen och den rivna parmesanen och blanda, peppra och salta eventuellt (smaka av) och servera direkt, gärna med lite mer parmesan och en fräsch sallad.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera