Frittata spenat & chèvre

Frittata med spenat, chèvre och Espelette-chili

Helgfavoriten omelett eller frittata har här fått smak och färg av färsk spenat och chèvre, kryddad med örter och en aning espelettechili. Om du gör den öppen som jag gjorde är det en frittata, gör du en tunnar som du viker blir det en omelett.

Gör portionsstorlek eller för två personer om du vill göra omelett, annars är det praktiskt med en frittata för alla tycker jag.

Du behöver för ca 4 personer:

8-12 ägg beroende på hur hungriga gästerna är

en sked vatten att vispa äggen med

smör och olja att steka i

1 vitlöksklyfta, skuren på längden

250 gram färsk bladspenat

ca 150 gram chèvre, smulad

en rejäl nypa Herbes de Provence

gärna lite färsk eller torkad basilika

nymald peppar

salt och kanske örtsalt

lite espelettechili eller annat aromatiskt gott chilipulver du har

ev. finrivet skal av 1/2 – 1 citron

Servera med en fräsch sallad!

Gör så här:

Knäck äggen i en bunke, tillsätt en sked vatten och vispa äggen försiktigt med en gaffel. Gulor och vitor ska gå ihop men inte förlora sin viskositet, då blir det äggröra och en omelett ska ju hålla ihop.

Tag fram en stor bra stekpanna. Gnid den med vitlökshalvorna och lägg i dem med snittytan ner. Tillsätt olja och smör, låt pannan hettas upp på ganska hög värme tills smöret smält. Lägg i spenaten och vänd runt så att den smälter ner i värmen. Lyft bort vitlökshalvorna. Salta, peppra och krydda med örterna. Häll på äggsmeten och drag omedelbart ner värmen till ganska låg. Lyft försiktigt omeletten i kanterna och lite i mitten så att den lösa smeten åker ner till botten. Smula chèvren över. Lägg på ett lock och låt din frittata stå över låg värme tills den stelnat helt. Man kan ställa in den i ugnen i ca 150-170 grader ett tag om man har en panna som klarar det men jag tycker det fungerar utmärkt att låta den steka klart i pannan med lock över. Gör du portionsomeletter gör du dem bara tunnare och viker dem när du lägger upp på tallrikarna.

Servera din nystekta omelett eller frittata direkt med fräsch sallad och olivolja.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmai.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera