Chèvre

Chèvre beskrivs i Nationalencyklopedien som ”ett stort antal osttyper tillverkade av getmjölk, de flesta mjuka och av franskt ursprung”,

och den chèvre som vi kanske känner bäst till här i Sverige är väl den franska mjuka osten som gratineras till salade chèvre chaud som översätts: sallad med varm getost. En härlig förrätt eller lunchrätt för helgen som är fantastiskt lättlagad och god. Traditionellt är det de små crottins, lite mindre och färska chèvreostar som används till detta. Allt eftersom osten lagras blir den hårdare och får mer karaktär. I Alperna har de sin Tomme de chèvre, en härlig alpost med karaktär. I Baskien som sträcker sig över Sydfrankrike in i Spanien finns flera oerhört goda hårda getostar som IItchibai (på get- och fårmjölk) och andra ljuvliga ostar på fårmjölk – men nu är det getost jag ska skriva om. Det är lätt att förirra sig i den härliga ostvärlden som är så särdeles rik i Frankrike, Schweiz, Italien och Spanien. Just blandningen av get- och fårmjölk återfinns i många ostar, inte minst i den numera för oss välkända grekiska (eller bulgariska) fetaosten, som egentligen förtjänar en egen artikel.

På bilderna ser du chèvre  preparerad med olivolja och herbes de Provence, redo att grillas i ugnen till salade chèvre chaud, som du också ser en bild av – recept finner du här bredvid på Katinkas Kitchen. Och därunder ser du ett härligt utbud av chèvre på en marknad i Paris. 

För att återvända till Frankrike och deras chèvre är våren och försommaren den period då den färska getmjölken tas tillvara och man till och med kan få den färskaste ost på getmjölk uppvispad med lite havssalt, ofta serverad med färska örter som förrätt. Till mångas förvåning serveras chèvre oftast med vitt vin i Frankrike – som vanligt ska man gå till regionen för råvaran och titta på de lokala vinerna. Mycket av den traditionella chèvren tillverkas i och söder om Val de Loire, där Sancerre och andra Sauvignon Blanc-baserade viner tillverkas och de utgör ett utmärkt komplement med sin mineraliga lite salta karaktär till chèvren. Pröva nästa gång!

En riktig helgfavorit är att vispa ihop en snabb omelett till brunch med chèvre och färska örter i – smakerna blandas till den ljuvaste krämiga blandning som kan smälta den mest förhärdade chèvremotståndaren. Gör sig även utmärkt till snabb och delikat lunch eller middag! Chèvren kan även blandas ner på slutet i pastasåser – en gång gjorde jag en på zucchini jag fann i kylen som jag skivade och fräste i olivolja med lite lök och vitlök, en skvätt vitt vin och chèvre vid serveringen som blandas runt med nykokt pasta. Jag har även gjort potatis- och löksoppa där jag skivat potatis och gul lök eller purjolök tunt och kokat mjukt i grönsaksbuljong för att sedan blanda i chèvre strax innan servering. Och nu när sparrissäsongen är i vardande kan jag varmt rekommendera en mycket enkel mousse som körs i mixer på crème fraîche och chèvre med lite citronskal och –saft, peppar och eventuellt lite salt. Låt stå ett litet tag medan du kokar eller steker sparrisen. Ta en sked som du doppat i varmt vatten och forma ägg av chèvremoussen som du lägger på sparrisen precis vid serveringen. En garanterad succé. Moussen kan även serveras som tillbehör till grillat eller annat kött eller fisk – då brukar jag ibland röra i lite basilikablad också. Recepten hittar du här på Katinkas Kitchen under receptkategorin chèvre.

Faktaruta

 

Chèvre är det franska ordet för get. Hos oss har det blivit synonymt med osten som görs på getmjölk – denna heter på franska fromage de chèvre. De små getmjölksostar som brukar gratineras till salade chèvre chaud kallas crottins de chèvre. De serveras antingen på sallad med god dressing eller med karamelliserade äpplen eller päron, eller med flytande honung och kanske timjan eller någon annan kryddört. Det görs till och med ibland glass på getmjölk eller chèvre – faktiskt inte så tokigt.

Njut av den härliga chèvren!

önskar Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Kommentera