Mazarinbakelser

Försvinnande gott…

Även om jag inte är sådär vansinnigt förtjust i mazariner tycker jag att det är väldigt gott med mandel i olika bakverk, då man inte har med bittermandeln – bara sötmandel. De här bakelserna är lättgjorda, blir saftiga och har fin smak av kardemumma. Servera dem gärna med lösvispad grädde och färska bär eller som här med frystorkade hallon.

Den som vill väljer annan smaksättning såsom citronskal eller apelsinskal.

Du behöver till ca 8-10 bakelser:

300 gram grovriven mandelmassa

200 gram smör, rumstempererat

2 ägg

ev. 1-2 msk potatismjöl

1-2 tsk mald kardemumma, gärna nymald

1/2 tsk vaniljfrön (innankråmet från vaniljstång som finns att köpa på burk)

Gör så här:

Rör smöret mjukt med vaniljfrön och kardemumma. Rör i äggulorna och blanda till en jämn smet. Vispa äggvitorna i en ren bunke bredvid tills de blivit ett fast vitt skum, vänd ner dem i smöret och rör ner den rivna mandelmassan. Lägg i formar som du smort ordentligt med smör, strö gärna lite socker och mald kardemumma i botten så kakorna inte fastnar. Grädda i 170 graders ugn i ca 20 minuter. Titta till dem så de inte blir för mörka. Känn med en sticka att de gräddats rakt igenom, men de ska fortfarande vara saftiga.

Låt svalna en aning innan du stjälper upp bakelserna och låter dem svalna på galler. Servera med lösvispad grädde och färska bär, frukt eller som här med frystorkade bär.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera