Tisdagspasta

Måndasgssoppa och tisdagspasta brukar jag köra med i Katinkas Kitchen. Nu blir det inte alltid så i mitt kök, men här bland recepten är det oftast så. En tisdag när vi fick oväntat besök kom den här rätten till på det som skafferi och kylskåp hade att bjuda – och fick följaktligen namnet tisdagspasta. Mycket lättlagat med härliga smaker är det en ny favorit.

Vi använde linguine men ta den pasta du har hemma och känner för.

Du behöver för 4 personer:

1-2 paket bacon, strimlat

3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

500-600 gram färska tomater, hackade

1 burk kapris inlagd i salt, sköljd

1 tsk torkade örter, gärna Herbes de Provence eller timjan, oregano m.m.

1-2 kryddmått Espelette-chili eller annan aromatisk chili (ta lite i taget om den är stark)

det finrivna skalet av en citron, väl tvättad

några msk olivolja att steka i

nymald svartpeppar

en skvätt vitt vin

ev. 1-2 msk tomatpuré

500 gram pasta efter tycke, smak och tillgång

nyriven parmesan till servering

Blanda pastasåsen med din nykokta al dente-pasta, toppa med parmesan och servera!

Gör så här:

Sätt på pastavattnet och ta fram den pasta du valt. Medan vattnet kokar upp gör du såsen: Stek bacon så det får fin färg, tillsätt vitlöken och dra ner värmen lite medan den steks mjuk utan att ta färg. Tillsätt tomaterna och höj värmen lite, låt puttra ett tag, krydda med örter och chili samt citronskal. Tillsätt även det vita vinet samt tomatpurén och låt puttra ett tag innan du drar ner värmen och häller i din avsköljda kapris och låter såsen stå och småputtra medan du kokar pastan al dente i rikligt med rejält saltat vatten. Häll den avrunna pastan i såsen och blanda runt, servera direkt, gärna med nyriven parmesan och några extra tag på pepparkvarnen.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera