Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pasta salmonara
Pasta salmonara med fräsch citrussmak

En ny “take” på pasta carbonara men med kallrökt lax i stället för bacon eller pancetta (eller rökt griskind som det egentligen ska vara i en äktitaliensk carbonara har jag lärt mig). Vi hade lax i kylen som behövde ätas upp och då kom den här rätten till – den gör vi gärna om! Otroligt snabblagat och gott!

Det brukar ju vara måndagssoppa och tisdagspasta här i Katinkas Kitchen, men nu är det Valborgsvecka så då blir det lite annorlunda.. Dessutom har jag inte hunnit/orkat göra den soppa på vit sparris jag tänkt ut, den kommer framöver i stället – njut denna goda pasta nu!

Spara äggvitorna i ett glas med plast över eller burk med lock i kylen och gör goda maränger eller någon efterrätt på dem. Till exempel lättgjord platta maränger med god smaksättning. Sök i sökrutan uppe till höger på äggvita eller maräng.

Du behöver för 4 personer:

2 paket kallrökt skivad lax, strimlad – ca 300 gram totalt

500 gram pasta av valfri sort, jag valde linguine men tar ibland spaghetti

2 schalottenlökar, skalade och strimlade

en rejäl klick smör att steka i

några msk olivolja

det finrivna skalet av 2 citroner samt saften av åtminstone en av dem

en kruka eller knippe färsk gräslök, hackad

4 äggulor (spara vitorna och gör någon god maräng eller efterrätt)

några rejäla tag med pepparkvarnen

Jag lagade för två…

Gör så här:

Sätt på ditt pastavatten. Stek den strimlade schalottenlöken i en rejäl klick smör med olivolja över medellåg värme tills löken mjuknat helt utan att ta färg. Jag gör det gärna i en sauteuse, en korsning mellan en vid stekpanna och en kastrull med sluttande kanter. Då kan jag hälla den nykokta pastan direkt i såsen och blanda runt. Välj annars en stekpanna som du får plats med allt i. Tillsätt det finrivna citronskalet, peppra och salta lite. När din pasta ligger i vattnet och kokar häller du i den strimlade laxen i såskastrullen. Tillsätt även pressad citron från 1/2 – 1 citron. Knäck äggen och häll av äggvitan (spara den som sagt gärna till andra godsaker), ställ gulorna i sina skalhalvor att vänta så länge. Koka din pasta i rikligt med hårt saltat vatten för bästa resultat, precis som italienarna. När pastan är perfekt kokt al dente med en liten kärna häller du av den och häller den direkt i såskastrullen eller -pannan. Tillsätt äggulorna och det mesta av den hackade gräslöken. Pressa i lite extra citron och kanske en skvätt god olivolja (det är viktigt att den är mild och inte för besk). Blanda runt, toppa med mer hackad gräslök och kanske lite strimlad färsk basilika. Det är viktigt att äggulorna blandas i först i slutet så här, för att de inte ska koagulera – du ska i stället få en härligt lätt krämig pasta med delikata smaker. Några tag på pepparkvarnen och det är dags att servera direkt, gärna med en fräsch sallad.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply